Trevi: olasz mérnökök mentik a moszuli gátat

Olaszországi csoporttal kötött szerződést a bagdadi kormány a moszuli gát megmentésére. Ami, ha átszakadna, akár másfélmillió embert is megölhetne becslések szerint Irakban.

Először az állagfelmérés jön, ez az olasz mérnökök szerint akár két hónapig is eltarthat. Utána kezdődhet csak maga a karbanntartás – mondta el az iraki vízügyi miniszter a Reuters-nek. De valószínűbb, hogy a tényleges mentésre akár fél évet is kell várni, mert az olasz Trevi csoportnak még Irakba kell szállítania a szükséges felszerelést.

A gáton repedések vannak, és a rozsda is megtette a magáét. A Moszultól északra álló létesítményt, amely egy vízi erőmű része, még az 1980-as években építették, ráadásul a Tigris folyó által lerakott nem igazán stabil talajrétegen. Ahhoz, hogy a katsztrófát, vagyis a gátszakadást elkerüljék, azóta folyamatos karbantartásra volt szükség.

gát

Ezt azonban megszakította, hogy 2014 augusztusában az Iszlám Állam elfoglalta, és 11 napig a kezén is tartotta a gátat. Aztán, amikor a kurd Pesmerga harcosai koalíciós légitámogatással visszafoglalták, a korábban ott dolgozó karbantartók nagy része nem tért vissza. Sokan aggódtak, hogy kijavíthatatlan károk keletkeznek a szerkezetben, akkor pedig a kiáradó víz elmoshatná Moszult és más városokat is a Tigris mentén, beleértve Tikritet és a fővárost, Bagdadot.

víztározó

A tényleges karbantartás megkezdésére tehát 2-6 hónapot kért az olasz cég, hisz be kell vinnie a gépeket Irakba, és ez bizony időbe telik. Az irakiak ezt elfogadták.

A legfőbb feladat most a szerkezet megerősítése. Miután Bagdad aláírta a 273 millió eurós, másfél évre szóló szerződést a Trevi csoporttal, megkezdődhetnek az előkészületek a több mint 3 és fél kilométer hosszú gát megerősítésére. Olaszország közölte, hogy 450 katonát küld a gát és a rajta dolgozók védelmére. A létsítmény ugyanis nagyon közel van az Iszlám Állam által uralt területekhez.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez