Hátizsákkal a Negev-sivatagban – fotók

Idei izraeli utamon az ország egy számomra új részét fedeztem fel, a Negevet. Jó lehetőség egy ilyen útra, hogy újabban a Ryanair repül a terület csücskén lévő Eilatba, ráadásul nagyon barátságos áron.

Ha már ott szálltam le, két napig maradtam a helyiek és a turisták körében oly népszerű üdülőhelyen. Még nem volt szezon, de a belvárosi reptérre már most is folyamatosan érkeztek a főleg belföldi járatok. A másik repülőtér a várostól 60 kilométerre fekszik és jól megszervezett buszok csatlakoznak az érkező járatokhoz.

A kisváros, melynek egyik oldalán a jordániai Akaba, a másikon az egyiptomi Taba fekszik, jó kiindulópont Petra és például az egyiptomi Dahab meglátogatására. Én most nem terveztem ilyen túrákat, így csak a közeli tengeri parkban (Underwater Observatory Marine Park) jártam. Nem volt olcsó, és olyan nagyon nem is tetszett.

Underwater Observatory Marine Park
A város központjában úsztam egyet, ami a nagyon tiszta vízben igazán kellemes volt. Túl sokan nem voltak a parton, de esténként azért volt élet a korzón, ahol a legkülönbözőbb éttermek, sörözők, kávézók, cukrászdák és sok egyéb látnivaló várja a vendégeket.

Eilat (2)

Eilati esti látványooság
A sivatag megismerését Mitzpe Ramonban kezdtem. A hely nevezetessége a Makhtesh Ramon kráter, mely 300 méter mély, 8 kilométer széles és 40 kilométer hosszú. Érdekes kiállítás mutatja be kialakulásának történetét, és ugyanitt, a látogatóközpontban van egy tárlat az első izraeli űrhajósról, Ilan Ramonról, aki a visszaúton a Columbia űrrepülőgépen a személyzet többi tagjával együtt felrobbant.

Makhtesh Ramon (2) Makhtesh Ramon
A kráter peremén sétálóút van, a bátrabbak elmerészkednek a peremig, és ott fényképezkednek. Le is lehet menni a kráterbe, gyalog vagy kocsival. Busz csak ritkán jár arra (bár például az eilati busz is átszeli), de szerencsére a helyiek szívesen felveszik a stopposokat.

Utam következő állomása az Ein Avdat kanyon volt. A kis patakot látva nehéz elképzelni, hogy milyen lehetett a folyó akkor, mikor ezt a gyönyörű tájat ki tudta alakítani.

Ein Avdat Nemzeti Park (3) Ein Avdat Nemzeti Park (2)
Be’er Sheva a Negev legnagyobb városa. Gyönyörű az iszlám és a közel-keleti kultúrák múzeuma. A város mellett megnéztem az izraeli légierő múzeumát is, ahol több mint száz repülőgép látható.

Iszlám és a Közel Keleti Kultúrák múzeuma,Be'er Sheva

 

Be'er Sheva az Izraeli légierő múzeuma

Iszlám és a Közel Keleti Kultúrák múzeuma,Be'er Sheva (2)

A kedvencem Be’er Shevában a Negev Artists’ House (a Negevi Művészek Háza) volt. A 12.000 négyzetkilométeres sivatag alkotóinak sok izgalmas és szép műve látható és vásárolható itt meg.

Negevi Művészek Háza Negevi Művészek Háza (2)
A Negevben eltöltött csaknem egy hét nagyon érdekes volt, sok izgalmas tájat, szép múzeumot láttam, csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy ha teheti, látogasson el ide.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez