Botrány a ringben: Kizárták a döntősöket, mert nem verték egymást laposra

Dicsőség, hírnév és óriási pénzösszeg – ezt dobta félre két bokszoló egy Sanghaj közeli bajnokságon. Az ok: a testvériség és a hazaszeretet.

A lenti felvételen a kazah állampolgár Aibek Nurseitet és a kazah nemzetiségű Gabit Turganbeket előbb csak figyelmezteti, majd diszkvalifikálja is a bíró, amiért fájdalmas ütések helyett csak simogatják egymást a ringben.

A spekulálók azonnal a versenyzők nemzetiségére gyanakodtak: direkt nem akartak verekedni a kínai közönség előtt. Nem beszéltek össze – mesélte Aibek Nurseit a Szabad Európa Rádiónak:

„Gabit és én mindketten döntősök voltunk. Én egy franciát, Gabit egy ukrán fickót ütött ki. Nem egyeztünk meg korábban, hogy nem ütjük meg egymást. Amikor beléptem a ringbe, és elkezdődött a menet, rögtön éreztem, hogy Gabit kerüli, hogy megüssön. Megértettem, hogy nem akar velem harcolni, és én sem tudtam kezet emelni egy másik kazahra.”

Az esetnek azért van nagy jelentősége, mert éppen Kínában történt. Az észak-nyugati Hszincsiang tartományban ugyanis a nagyszámú ujgur kisebbség mellett körülbelül 1,5 millió kazah él. Gabit Turganbek is innen származik. Mindkét csoport súlyos diszkriminációval vádolja Kínát rendszeresen, és ebben egyetértenek velük az emberi jogi szervezetek is .

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez