A világ első e-WC-je Indiában van

Indiában nagyon fontos kérdés a higiénia és a tisztaság, nem véletlenül indult az állami „tiszta Indiáért” program sem. Kerala állam egyik falujában forradalmi vécé jelent meg.

Az India Times szerint az indiai település e-WC-je világelső, a lényege pedig az, hogy forradalmi módon energiát, műtrágyát, sőt ivóvizet állít elő a „hulladékból”. A különleges mellékhelyiséget egy helyi cég, az Eram fejlesztette ki a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatásával. A tesztelés a kis faluban indult, az e-WC azóta már több államban megjelent.

A technológia gyakorlatilag egyesíti az elektronikát, a gépészetet, a web-mobil technológiát, hogy kontrollálni tudják a belépést, a használatot, a tisztítást, a kilépést és a WC távfelügyeletét. A NEWgen pedig egy olyan gép a mellékhelyiségben, ami tisztítja a vizet, energiát és műtrágyát állít elő, vagyis lényegében profitot termel a….salakanyagból.

„A használat során mindent újrahasznosít a gép. A folyadékot a rendszer visszaforgatja, azzal újra lehet öblíteni, miközben a szilárd hulladékból nitrogén, foszfor és kálium képződik, így használható műtrágya keletkezik”- mondta Anvar Sadath, a cég vezérigazgatója.

„Gyakorlatilag a természetet utánozzuk, de egy nagyon kompakt, megtervezett rendszerben, így gyakorlatilag mindent újrahasznosítunk” – tette hozzá Daniel H. Yeh, aki docens egy környezetmérnöki egyetemen, és már régen felvetette egy hasonló erőforrás-gép építését.

A WC maga forradalmi. Egy érmével nyitható az ajtó, ekkor felkapcsol a villany, így energiát spórol. Az Eram az egyedüli gyártója az e-WC-nek, melyből már több mint 1600 készült, és 19 államban jelent azóta meg. A kísérleti projekt januárban indult, a kis falu iskolájában, ahol több mint 150 diák használja ezt a WC-t.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez