Hogyan lett menekült az első szíriai űrhajósból

Valamikor kilométerekkel a Föld fölött lebegett, mostanra viszont a világ egyik legsúlyosabb humanitárius válságának közepén találta magát Szíria első űrhajósa.

A most 64 éves Muhammed Farisz Törökországban él – menekültként. Feleségével és három gyermekével, egy ütött-kopott épületben, Bursában.

“Láttam a Földet az űrből. Olyan, mint egy labda, nincsenek határok” – mondta az AP tudósítójának. “És ez csodás. Onnét, fentről egy hazának, egy családnak tűnik az egész.”

Farisz a szíriai légierő ezredese volt, amikor kiválasztották arra, hogy szovjet parancsnokság alatt részt vegyen egy űrküldetésben: 1987-ben repült a Mír űrállomásra, és ezzel ő lett az első szíriai, aki elhagyta a Föld légkörét. Amikor visszatért az egyhetes útról, a Szovjetunió hőse lett, és a Lenin-díjat is megkapta. Az űrutazás után hazájában pilótákat képzett ki, és katonai tanácsadóként dolgozott a damaszkuszi kormánynak.

Soyuz tm-3 crew aleksander viktorenko, muhammed faris (syria), and aleksandr pavlovich aleksandrov during training, 1987.

Amikor az Aszad elleni felkelés kitört 2011-ben, Farisz a feleségével együtt csatlakozott a békés tüntetőkhöz Damaszkuszban. Miután szemtanúja volt annak, hogy a hadsereg milyen brutálisan bánik az ellenzékkel, Törökországba menkült – írja a brit Guardian. Ez 2012-ben volt, azóta ott élnek, menekültekként.

“Ez a mi választásunk volt. Ahelyett, hogy “hősként” élnék ott, miközben a népem szenved, úgy döntöttem: inkább élek nehéz körülmények között, száműzetésben, de becsülettel” – idézi az első szíriai űrhajóst a török Daily Sabah.

Most Farisz arra próbálja használni a befolyását, hogy rávegye az európai vezetőket: Aszad rendszerének megdöntésével próbáljanak véget vetni az egyre súlyosabb menekültválságnak.”Azt mondom nekik: ha nem akarnak menekülteket, segíteniük kell abban, hogy megszabaduljunk ettől a rezsimtől” – nyilatkozta az Associated Press-nek.

A Guardian úgy tudja, hogy rendszeresen ad katonai tanácsokat a török kormánynak. És a szovjet időkből származó kapcsolatai ellenére keményen bírálja Moszkvát, amiért bekapcsolódott a szíriai polgárháborúba. Vissza is utasított több orosz meghívást.  “Megmondtam nekik: csak egy feltétellel megyek. Abba kell hagyniuk Aszad támogatását. Elképzelhetetlennek tartom, hogy kezet rázzak velük, miközben minden lehetséges kegyetlenséget elkövetnek”. Ezt még 2015-ben jelentette ki a Habertürk című lapnak.

Most, hogy az öt éve tartó szíriai konfliktusban már félmillióan meghaltak, milliók hagyták el az országot, és a határokon belül is több, mint 7 millióan váltak földönfutóvá, az egykori űrhajós azt mondja: az az álma, hogy Szíriában üljön a kertjében, és nézze a gyerekeket, ahogy kint játszanak, és nem kell félniük a bombáktól. Bízik abban, hogy végül ez megtörténik majd. “Megérjük, tudom, hogy megérjük.”

Fotó: AP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez