Komoly harcok robbantak ki Szomáliában

Két régióban is jelentős fegyveres összecsapásokra került sor a radikális iszlamista al Shabab lázadó- és terrorszervezet és a kormánykatonák között.

Az első összetűzés Alsó-Juba körzetben történt, ahol az al Shabab harcosai egy katonai bázist akartak megtámadni Afmadhow településen. A támaszponton a Kenyai Védelmi Erők és a Szomáliai Nemzeti Hadsereg katonái állomásoznak. Egy kenyai felderítő egységnek azonban sikerült még időben észrevennie a támadásra készülő lázadókat, a katonák azonnal megelőző csapást hajtottak végre. Az akcióban 19 fegyveressel végeztek, és egy járművet is megsemmisítettek. Emellett legalább egy tucat AK-47-es gépfegyvert és lőszereket is sikerült zsákmányolniuk a lázadóktól.

Puntaföldön is komoly harcok robbantak ki, ott, ahol pár napja az al Shabab fegyveresei elfoglalták Garmal és Suuj települést. Mindkét helyet különösebb ellenállás nélkül sikerült a lázadóknak az ellenőrzésük alá vonniuk. A történtek után a puntaföldi kormány  mozgósította fegyveres erőit, hogy ellentámadásba lendüljenek. Puntaföld információs minisztere, Mohamud Hassan elmondta, hogy a katonai műveletek jelenleg is tartanak, a lázadók pedig rendkívül jól fel vannak fegyverkezve, és komoly ellenállást tanúsítanak. A miniszter beszámolója szerint eddig 11 lázadóval sikerült végezniük, saját veszteségeikről azonban nem adott információt.

Helyi források az AFP-nek megerősítették, hogy komoly harcok zajlanak a térségben, főként Eyl körzetben, ahol a lázadók által elfoglalt két település is található. A harcok jelenlegi állásáról és a halálos áldozatok számáról azonban nem tudtak használható információkat mondani.

kép:smh.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez