Ezek a világ legboldogabb országai 2016-ban

Dánia megelőzte Svájcot a világ legboldogabb országainak „versenyén”. Elkészült a World Happiness Report 2016, a világ országainak boldogság-rangsora.

Idén is kijött a Világ Boldogság Jelentés, mely kimutatta, hogy Szíria, Afganisztán és 8, a Szaharától délre fekvő ország a 10 legkevésbé boldog ország a világon. A top 10 viszont Dánia, Svájc, Izland, Norvégia, Finnország, Kanada, Hollandia, Új-Zéland, Ausztrália, Svédország. Tavaly Dánia még a harmadik volt Svájc és Izland mögött.

Az Egyesült Államok a 13. helyre került, Anglia a 23., Franciaország a 32., és Olaszország az 50.

happy8_1458133090_725x725

Hogy készül a lista?

A jelentés immár negyedik alkalommal méri 157 országban a jólétet, a boldogságot olyan tényezők alapján, mint például a GDP (egy főre jutó bruttó hazai termék) és a várható egészséges átlagélettartam. Ugyancsak szempont, hogy mennyire számíthat valaki segítségre, ha bajban van, és mennyire korrupt a kormány vagy az üzleti élet. Fontos tényező a szabadság, ami az életben hozandó döntéseket illeti, és például a társadalmi nagylelkűség. Ha egy ország céltudatosan egyéni célok felé hajt, és közben elhanyagolja a szociális és környezetvédelmi fejlődést, az káros, sőt veszélyes az emberi jólétre nézve.

„Sok országban az elmúlt években elért gazdasági növekedést árán megnövekedett az egyenlőtlenség, beépült a társadalmi kirekesztés, és súlyos károkat szenvedet a környezet” – mondta az egyik kutató.

A 2016-os felmérés azt is megmutatta, hogy több ország képes volt fenntartani a boldogság-szintjét a katasztrófák ellenére is. Ilyen például Japán, amit 2011-ben nagy földrengés és cunami ért, ám a szociális támogatásoknak és a szolidaritásnak köszönhetően mégsem került lejjebb a listán. Costa Rica pedig előbbre lépett a 14. helyre, megelőzve több gazdagabb országot egészséges és boldog társadalma miatt, annak ellenére, hogy ezek nem egy gazdaság motorjai.

Sokan valószínűleg kíváncsiak már arra, hogy Magyarország hányadik helyen áll? Nos, a helyzet az, hogy a tavalyi 104. helyről mi is előbbre kerültünk, egészen a 91. helyre. A teljes jelentés IDE kattintva érhető el.

wfdffgfthrthtrh

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez