Vízummentességet javasol Ukrajnának az Európai Bizottság

Az Ukrajnával szemben alkalmazott schengeni vízumkényszer eltörlésére fog javaslatot tenni áprilisban az Európai Bizottság – jelentette be csütörtökön Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület vezetője, miután Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével közösen megbeszélést folytatott Petro Porosenko ukrán államfővel.

“Közös érdekünk megkönnyíteni állampolgáraink utazását egymás országaiba. Ukrajna az utóbbi időben komoly reformokat hajtott végre (…) és ezek a lépések lehetővé fogják tenni számunkra, hogy áprilisban javaslatot tegyünk a vízumliberalizációra” – közölte Juncker a közösen tartott sajtótájékoztatón. A brüsszeli testület vezetője emlékeztetett rá, hogy az Európai Bizottság szerdán 20 millió euróval megemelte a kelet-ukrajnai konfliktus által érintett embereknek nyújtott humanitárius támogatását.

Donald Tusk megemlékezett az Ukrajnához tartozó Krím félsziget illegális és nemzetközi jogilag el nem ismert, orosz elcsatolásának második évfordulójáról, és ígéretet tett, hogy az Európai Unió továbbra sem fogja elismerni a területet Oroszország részeként.

Az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke elmondta folytatni fogják a diplomáciai erőfeszítéseket a minszki egyezmények végrehajtása érdekében. Hangsúlyozta: az Oroszországot sújtó uniós szankciók sorsa továbbra is a megállapodások maradéktalan végrehajtásától függ majd.

Tusk emellett ismételten felszólította az orosz hatóságokat az Oroszországban “illegálisan” bebörtönzött ukrán pilóta, Nagyija Szavcsenko azonnali szabadon engedésére.

Petro Porosenko később Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia államfővel fog egyeztetni.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez