Egy cseh könyvtárban bukkantak rá Himmler boszorkánykönyveire

Rendkívül ritka könyveket találtak a cseh nemzeti könyvtár raktárában, amelyeket nagy valószínűséggel még Heinrich Himmler, a Harmadik Birodalom mások legbefolyásosabb embere gyűjtött össze a II. világháború alatt. Az SS és a Gestapo rettegett vezetője megszállottan hitt a feketemágia erejében, ezért gyakran tartott különböző szertartásokat és rítusokat is.

A cseh nemzeti könyvtár egyik, Prága közelében található raktárában találták meg a rendkívül ritka könyveket, amelyek feltételezések szerint annak a 13 ezer darabos könyvgyűjteménynek a darabjai lehetnek, amelyeket az SS rettegett vezetője, Heinrich Himmler gyűjtött össze magának. A raktár egyébként az 1950-es évek óta zárva van és azóta nem igazán tette be oda senki a lábát.

A most megtalált könyvek egy része Norvégiából származik. Egy szabadkőművesek által alapított és fenntartott könyvtárból lopták el a nácik, amikor megszálltak a skandináv országot.

Cseh Nemzeti Könyvtár

 

A könyvek szinte egytől-egyig boszorkányságról, okkultizmusról  és feketemágiáról szólnak. Himmler azon fanatikus nácik közé tartozott, akik hittek ezekben, és nagy érdeklődést is tanúsítottak a spiritualitás és miszticizmus iránt. Meggyőződése volt ugyanis, hogy az árja felsőbbrendűség biztosítása, a világ feletti uralom megszerzése különböző rítusok és szertartások útján érhető el. Himmler egyébként tagja és alapítója volt a Germanordennek (Germán Lovagrendnek), amely gyakran tartott feketemágia-szertartásokat és egyéb bizarr rítusokat. Emellett szentül meg volt győződve arról, hogy a középkorban a római katolikus egyház a boszorkányüldözést használta fel arra, hogy elpusztítsa a germán fajt. Himmler ezt a beteges teóriáját arra alapozhatta, hogy családfakutatásai során rátalált egy olyan ősére, akit annak idején boszorkányság miatt máglyán égettek halálra.

570_Wewelsburg
A wewelsburgi kastély

 

Himmler a rendkívül ritka könyvgyűjteményét eredetileg a wewelsburgi kastélyban akarta elhelyezni, amely az SS-vezetők egyik legfontosabb gyülekezőhelye volt. A kastély jelenleg múzeumként működik.

kép: telegraph, wikipedia, flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez