Jordánia több tucat megfigyelő kamerát telepít Jeruzsálemben

A következő napokban ötvenöt térfigyelő kamerát telepítenek a jeruzsálemi Mecsetek terére, hogy rögzítsék, ha valaki megszegné az érvényben lévő szabályokat – közölték vasárnap a jordániai hatóságok.

Az Izrael és Jordánia közötti békeegyezmény szerint a jeruzsálemi Templomhegy, a Mecsetek tere Jordánia kezelésében áll.

Zsidó látogatók bemehetnek a térre, de tilos ott imádkozniuk.

A Jeruzsálem óvárosában található téren emelték az ókorban a zsidók jeruzsálemi szentélyüket, és itt áll a muzulmánok harmadik legszentebb helye, az al-Aksza mecset is. A terület az izraeli és palesztin hívők közötti összetűzések állandó színtere.

Hajel Daúd, Jordánia iszlámmal és vallási ügyekkel foglalkozó minisztere vasárnap azt mondta, ellenőrzőközpontot állítanak fel a téren, hogy biztosíthatóvá váljon a szünet nélküli térfigyelés.

A felvételek segítségével “minden izraeli szabályszegést és agressziót dokumentálni tudunk” – tette hozzá Daúd. Leszögezte, a mecsetek belsejében nem helyeznek el kamerákat.

John Kerry amerikai külügyminiszter tavaly októberben, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és II. Abdalláh jordániai királlyal lezajlott egyeztetését követően jelentette be a megállapodást a megfigyelő kamerák elhelyezéséről a Mecsetek terére.

Néhány nappal később, amikor Ammán a felvevők felszerelésére készült, a jordániai hatóságok azt állították, a zsidó állam akadályozza őket a műveletben.

A The Times of Izrael című izraeli lap vasárnap arról számolt be, hogy a térfigyelő kamerák felszerelésének csúszását az okozta, hogy Jeruzsálem és Ammán nem ért egyet arról, hova helyezzék el azokat. Izrael a mecsetek belsejében is megfigyelné a híveket, Jordánia ezt viszont nem támogatja.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez