Leleményesség, avagy szandálok gumiabroncsból Ugandában

Amina Kokwongeza 24 éves, kétgyermekes családanya 2004-ben kezdte gyártani a gumiabroncsból kézzel készített lábbeliket (lugabire).

A szükség vitte rá, hogy más pénzkereseti forrást találjon, mert a gyermekénél maláriát diagnosztizáltak, aminek a kezelési költsége 10 000 ugandai shilling, (kb 870 Ft). Alkalmi munkákból képtelenség megélni, főleg ekkora összeget kifizetni, így kölcsön kellett kérnie az orvosi költségre a pénzt egy barátjától, aki ekkor már készítette ezeket a papucsokat. Ő szívességből megtanította a lugabire gyártására. Amina és a férje is most már nagy mennyiségben varrják, szegecselik ezeket a szandálokat, amikre igen nagy szükség van a térségben nagy teherbíró képessége és olcsósága miatt.

gumiszandi6

Ez a lugabire készülhet motorkerékpár-, vagy autógumi-abroncsból is. Az eljárás nagyszerű módja az Ugandában felhalmozódó mintegy egymillió használt abroncs gazdaságos újrafelhasználásának. 30-40 perc alatt készül el egy pár belőle és négy lépésből áll a folyamat. Az így kapott minimalista lábbeli bőséges kényelmet és tartósságot garantál viselőjének. A gyerekeknek készült 1000 shilling (87 Ft), a felnőtteknek készült a duplája. Rendkívül kedvező ára miatt a megfelelő profit eléréséhez rengeteg munka és sok-sok pár eladása kell.

gumiszandi3

Ökológiai lábnyomunk már közel másfél Föld bolygónyi, így persze a túlhasználat miatt a Föld eltartóképessége csökken. A pazarlás megszüntetése és a környezetbarát megoldások ezért fontosak.  A legfőbb ok, igaz, a túlnépesedés, de itt legalább a túlfogyasztás és a túlköltekezés nem áll fenn, így kompenzálhatók az egyéb problémák.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)