Halló? Van ott valaki? 2031-re kiürülhet Szíria

Az öt éve tartó polgárháborúban a negyedével csökkent Szíria lakossága. Ha a háborúnak nem lesz vége, és a trend folytatódik, 2031-ben lekapcsolhatja maga után a villanyt az utolsó ember Szíriában.

A háború halottjainak száma valahol 250 ezer és 470 ezer között van. Azért nem tudjuk megközelítőleg sem a pontos számot, mert az ENSZ menekültügyi ügynöksége 2014 közepén abbahagyta a számolást, miután a jelenlegi körülmények között képtelenség megbízható adatokhoz jutni.

Legalábbis a halottakról. A földönfutóvá vált embereket viszont még számolják, és az UNCHR szerint összesen 11.3 millió ember kényszerült elhagyni az otthonát. A hónap elején nyilvánosságra hozott adatok arról beszélnek, hogy mostanáig több mint 4,8 millió szíriai menekültet regisztráltak külföldön.

Az Al Arabiya televízió eljátszott a gondolattal: mi lesz, ha a trend nem áll meg. És arra jutott, hogy Szíria teljesen lakatlan lesz 2031-re. A számítás alapját a 2015-ös adatok adják. Az ország ezek szerint még akkor is kiürül addigra, ha több emberéletet nem követel a konfliktus.

De, mint az ENSZ szakértői mondják, teljesen lehetetlen előre jelezni, hogy mikor és hányan mondanak búcsút a hazájuknak Szíriában. Ők onnét Svájcból mindenesetre követik a dolgok alakulását, de hogy nőni fog-e, vagy csökkenni a menekülők száma, arról fogalmuk sincs.

A háború másik rémséges hozadékaként a várható élettartam is drámaian visszaesett Szíriában. 2010-ben még 70 és fél évre számíthattak átlagban az ottaniak, tavaly viszont már csak 55,4-re – állítja a politikai kutatások szíriai intézete.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez