Infografikával böjtölnek az oroszok

Hozzánk képest jóval komolyabban viszonyulnak a húsvét előtti nagyböjthöz Oroszországban. Ilyenkor külön menüvel készülnek az éttermek, de akár a menzák is. A legnagyobb napilapok pedig rendszeresen látnak el jó tanácsokkal, receptekkel.

Idén május 1-re esik a pravoszláv húsvét, így a nagyböjt március 14-én kezdődött. A legnépszerűbb orosz napilap, az Argumenti i Fakti infografikát készített az étkezési regulákról.

böjt1

Eszerint az első hét a legnehezebb és a legszigorúbb. Az első napon például a vízen kívül minden más tilos. A hét többi napján kizárólag nyers ételeket lehet enni. Kivétel ez alól a kenyér, amit ugyan sütnek, de ha nem tartalmaz cukrot és növényi zsiradékot, fogyasztható. Az első hetet követő egyes napokon szintén a “száraz” böjt az előírás.

A második héttől keddenként és csütörtökönként a zsiradék nélküli főtt étel megengedett. Ez a szabály hétvégenként enyhül, amikor például sült krumplit, vagy zöldségfasírtot lehet enni. Ilyenkor a borivás sem tiltott, persze csak mértékkel: legfeljebb 1 liter vörösbor.

Ugyanez érvényes a böjt ünnepnapjain: Gyümölcsoltó Boldogasszonykor, Lázár szombatján és Virágvasárnap. Ilyenkor a hal és növényi zsiradékkal készült ételek is fogyaszthatóak.

A böjt első napjához hasonlóan, Nagypénteken szintén csak a víz a megengedett. Elvben ugyanez érvényes Nagyszombatra is. Viszont ha valakinek ez túl nehéz, akkor száraz étkeket ehet, de a zsiradék szigorúan tilos.

A tanácsokról és receptekről szóló írások kivétel nélkül mindig ugyanazzal az intéssel zárulnak: a böjtöt csak a teljesen egészséges felnőttek tartsák! Betegek, kisgyerekek, kismamák, szoptatós anyák, nehéz fizikai munkát végzők, idősek, rabok, utazók csak a lelki vezetőjük útmutatásaival végezzék a könnyített böjtöt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez