48 órán belül visszafoglalhatják Palmürát

Homsz tartomány kormányzója jelentette ezt be, miután a szír kormánycspatok behatoltak a város területére.

Az ókori romvárost – a világörökségek egyik gyöngyszemét – is magába foglaló települést múlt nyáron foglalta el az Iszlám Állam hosszú harcok után.  Ez volt a dzshadista szervezet utolsó jelentős területi nyeresége Szíriában.  A város visszavételére már közvetlenül az orosz beavatkozás kezdete után megindultak a szír kormányerők, és a velük együtt harcoló milicisták. Ez év januárjában már bejelentették, hogy alig pár kilométerre állomásoznak a várostól.

Miután március elejétől tűzszünet van érvényben a  nyugatbarát felkelőkkel, a szír kormányerők újabb erősítéseket tudtak küldeni Palmüra térségébe. Az orosz RIA Novosti hírügynökség szerint szerdán kerültek látótávolságba a szír csapatok, csütörtök reggel pedig már a város modern  központjában folytak a harcok, ahol a boldogabb időkben a legtöbb szálloda és étterem volt.

Palmüra visszavétele rendkívüli  presztízsveszteséget jelenten a dzsihadistáknak –  tekintve, hogy az elmúlt hónapokban rendszeresen demonstratív célokra használták a romvárost, itt tartottak tömeges kivégzéseket, és itt vették fel propagandavideóikat. A város visszavétele ugyanakkor tovább erősítené Aszad elnök pozícióit a meglehetősen akadozva folyó béketárgyalásokon.

A város lerombolt műemlékeinek helyreállítására – orosz szakértők bevonásával – már készülnek a tervek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez