Abdeslam Franciaországba akar menni

Nem volt tudomása a novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjének, Salah Abdeslamnak arról, hogy merényletek várhatók a belga fővárosban – közölte a sajtóval Sven Mary, a gyanúsított ügyvédje egy bírósági meghallgatást követően csütörtökön.

Az ügyvéd hozzátette: a támadásokat követő megbeszélésből az derült ki, hogy Abdeslam nem működött együtt a keddi brüsszeli öngyilkos merényletek elkövetőivel.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a vádlott a brüsszeli robbantások óta együttműködik-e a hatóságokkal, az ügyvéd elmondta: nem hinné, hogy védence magába zárkózna, de senkinek sem nyilatkozott az eset óta. Ha a jövőben nem működne együtt a hatóságokkal, “az egy új Zaventemhez, vagy Bataclanhoz vezethetne, amit jobb lenne elkerülni” – fogalmazott, a brüsszeli repülőtér elleni támadásra, illetve a tavaly novemberi párizsi merényletsorozat egyik helyszínére utalva.

Az ügyvéd úgy vélte, mielőtt a nyomozókkal újra beszélne, Abdeslam előbb vele szeretne egyeztetni.

Sven Mary elmondta, hogy pénteki elfogása utáni kijelentései ellenére Abdeslam a lehető leghamarabb a francia bíróság elé kíván állni, hogy “magyarázatot adjon” a november 13-án elkövetett merényletsorozatban játszott szerepére. Az ügyvéd hozzátette: tájékoztatja az ügyben eljáró bíróságot arról, hogy Abdeslam nem utasítja el franciaországi kiadatását.

Sven Mary közölte, mindent megtesz azért, hogy Abdeslam kívánsága a lehető legrövidebb idő alatt teljesülhessen. A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson elkövetett robbantásoknak Maggie De Block belga egészségügyi miniszter szerda reggeli tájékoztatása szerint 31 halottja és 260 sebesültje van, utóbbiak között – külügyi közlés szerint – két magyar.

Abdeslamot a pénteki elfogását követően egy fokozottan őrzött börtönbe szállították a nyugat-belgiumi Brugge városában.

Forrás:MTI

kép:

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez