Ők lettek a Szovjetunió istennői

Nemcsak a társadalmi rétegek, de a nemek egyenjogúságát is zászlajára tűzte az 1917-es forradalom Oroszországban. Bár ez inkább csak papíron létezett, időnként a propaganda példaként kiemelt egy-egy különleges képességű hölgyet.

A korai Szovjetunióban Lenin feleségére, Nagyezsda Krupszkajára figyeltek. Ő volt a vezér megingathatatlan társa és segítője. Akkor is, ha Vlagyimir Iljicsnek éppen szeretője volt, vagy annak ellenére, hogy nem lehetett gyermeke. Lenin halála után a komszomol és az úttörő mozgalom, illetve az oktatás szervezőjeként szentelte magát a kommunizmus ügyének. Ha Lenint a szovjet gyerekek nagypapájának tekintették, Krupszkaját a nagymamájuknak.

Pasa Angelina balról a második (Wikimedia Commons)
Pasa Angelina balról a második (Wikimedia Commons)

Alekszej Sztahanov után a nők közül is hamar kikerült a munkahőse, Pasa Angelina. Eredeti nevén Praszkovja Nyikiticsna Angelina 16 évesen fejezte be a traktorvezetői tanfolyamot és így egyike lett a Szovjetunió első traktoros lányainak. Meg is alapította első brigádjukat 1933-ban, amely sorra döntögette a rekordokat. Összesen kétszer lett a Szocialista Munkahőse és háromszor kapta meg a Lenin rendet. Annak ellenére, hogy 1959-ben, alig 46 évesen meghalt, sokszor emlékeztek rá a rendszerváltásig.

Bélyegen Valentina Grizodubova (Kép: Wikimedia Commons)
Bélyegen Valentina Grizodubova (Wikimedia Commons)

A minden szovjetek legnagyszerűbb pilótanője címet Valentyina Grizodubova kapta, aki pilóta és mérnök édesapja révén 2,5 évesen repült először életében. Vitorlázó repülőgéppel 14 éves kora óta egyedül repült. Rengeteg rekordot állított fel az 1930-as években. Ezek közül a legjelentősebb, amikor megszakítás nélkül érte el Moszkvából a Távol-Keletet egy olyan géppel, amelyen a legénység csak nőkből állt. Körülbelül kétszáz légi küldetést (ebből 132 éjszakai) teljesített a II. világháborúban. Később tudományos kutatásokkal és fejlesztésekkel foglalkozott. Szinte teljesen észrevétlenül halt meg 1993-ban.

Valentyina Tyereskova (Wikimedia Commons)
Valentyina Tyereskova (Wikimedia Commons)

Nem volna teljes a lista Valentyina Tyereskova nélkül. Az akkori űrhajósokkal ellentétben ő nem pilótaként kezdte pályafutását. Hobbi-ejtőernyős volt egy jaroszlávi klubban. A jelöltek közül Hruscsov őt választotta ki, hogy legyen az első nő az űrben. Döntését állítólag nemcsak a munkás családi háttér, de a szimpátia is befolyásolta. A nevezetes 1963. június 16. dátum óta a mai napig széleskörű társadalmi, jótékonysági tevékenységet folytat. Az űrutazás után vezérőrnagynak nevezték. Ezt a rangot ő előtte nő nem kapta meg a Szovjetunióban.

Irina Rodnyina (Wikimedia Commons)
Irina Rodnyina (Wikimedia Commons)

Az egyik leghíresebb és legnépszerűbb szovjet nő a műkorcsolyázó, Irina Rodnyina. A három olimpiai arany és a tíz világbajnoki érem egy tüdőgyulladásnak köszönhető. Lábadozásként azt javasolták szüleinek az orvosok, sportoljon szabad levegőn a gyermek. Így vitték le a jégpályára. Fantasztikus teljesítményeinek nemcsak a Szovjetunió örült. Emblematikus figurájává vált Oroszország küzdelmének, hogy megrendezhesse a 2014-es téli olimpiát.

Raisza Gorbacsova férjével Lengyelországban (Wikimedia Commons)
Raisza Gorbacsova férjével Lengyelországban (Wikimedia Commons)

A sort Mihail Gorbacsov feleségével, Raisza Gorbacsovával zárjuk. A szovjet vezetők feleségei közül ő volt az első és egyben utolsó, aki tevékenyen részt vett férje munkájában. Stílusos, divatos megjelenése és kedves személyisége miatt őt számítják Oroszország első igazi first lady-jének. Igaz, a rendszerváltás utáni gazdasági nehézségek miatt sokan támadták drága holmiai miatt. Később Gorbacsovot az 1996-os elnöki kampányában is támogatta, ami viszont sikertelenül zárult. Ezután három évvel, 1999 nyarán állapították meg nála a leukémiát. A betegség annyira rohamosan fejlődött, hogy az év szeptemberében elhunyt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez