“GARANCIÁT JELENTÜNK”

Ettől a héttől kezdve hetente foglalkozunk majd a magyar utazási szakma jelenével, jövőjével, kihívásaival és lehetőségeivel. Sorozatunk kezdetén Erdei Bálinttal a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnökével beszélgettünk a szakmai szervezetről.

Globoport: Mi a MUISZ küldetése?

Erdei Bálint: A Magyar Utazási Irodák Szövetségét több, mint 40 évvel ezelőtt, 1974-ben alapította az akkor létező hét magyar utazási iroda, amelyek, az akkor lehetőségeknek megfelelően, mind állami kézben voltak. Azóta – ezt mondani sem kell – nagyot változott a világ; ma már több száz iroda van, túlnyomó többségük hazai tulajdonban lévő kis és középvállalkozás. Így – az idővel és a feltételek, körülmények változásával – a mi feladataink, is változnak. A legfőbb célunk azonban ma is az érdekvédelem, az utazási vállalkozások képviselete.

Hogyan kell, egy ilyen érdekvédelmi munkát elképzelni, a döntéshozók kikérik az Önök véleményét?

EB: Szerencsére sokszor igen, néha viszont ez elmarad, pedig tudnánk mit mondani, ami megfontolandó lenne. Jogszabályokat véleményezünk, amelyek a turizmusban érdekelt vállalkozásokat érintik, részt veszünk az új szabályozások kidolgozásában. Az elmúlt időszakban is voltak jelentős átalakulások e tekintetben,  volt amikor megkérdeztek, elmondhattuk a véleményünket és ezt többségében el is fogadták (pl. működésünket érintő kormányrendeletben az utazási irodák tevékenységéért felelős személlyel szemben támasztott követelmények meghatározásánál) és volt amikor a megkérdezésünk nélkül történtek módosítások (pl.a kereskedelmi törvény módosításakor a tevékenység megkezdésével járó bürokratikus terhek csökkentését célzó változtatásoknál a kormány bürokráciacsökkentő csomagjának részeként). Az újdonság, a korábbi engedélyeztetés megszűnt, a tevékenységet csak be kell jelenteni, és azt utólag ellenőrzi a hatóság. Ugyanakkor sok esetben tudunk, tudnánk, további szakmai tanácsokat is adni – hiszen egy-egy nagy rendezvény előkészítésénél, egy nagy állami beruházás tervezésénél különösen érdekesek, fontosak lehetnek a turisztikai szempontok. Lobbi tevékenységet is folytatunk, hiszen szeretnénk elérni, hogy minél több pályázati forrás álljon a turisztikai szektornak a rendelkezésére. Tudjuk, hogy ez nem könnyű feladat, hiszen Budapest nem tarthat igényt az uniós források nagy részére, ugyanakkor a külföldről érkező turisták túlnyomó többsége a fővárost látogatja meg. Azt is szeretnénk elérni, hogy az ország marketingre fordított összegek emelkedjenek,  mert bár kétségtelenül jó eredményeket értünk el az elmúlt időszakban, de óriási a konkurencia, így nem szabad lemaradnunk. A kormányzat mellett fontos partnerünk – a turizmus főváros centrikussága miatt – a Fővárosi Önkormányzat is. Ugyanakkor egy nemzetközi szakmai szervezet részeként jelen vagyunk azokon a tárgyalásokon is, amelyeket a turisztikai szakma az Európai Bizottsággal folytat, és amelyeken olyan fontos témákról van szó, mint például a csomagtúrákra vonatkozó közös európai irányelv kidolgozása.

Mit profitálhatnak ebből az irodák, és mit láthatunk mi, egyszerű utazók?

Az irodák számára mindenképpen megéri tagnak lenni, nem is véletlen, hogy az utazási irodai forgalom 85%-át már a mi tagirodáink bonyolítják az országban. Szakmai képzések, study tourok mellett segítünk például adótanácsadással vagy külföldi megjelenési lehetőségekkel is. Az utasok számára a mi jelentőségünk leginkább abban áll, hogy a MUISZ tagság garanciát jelent. Az utóbbi időben ugyanis – az internethasználat elterjedésével – egyre több a jogosulatlan utazásszervező. Olyan emberek, vállalkozások, akik valójában nem rendelkeznek utazási irodai jogosultsággal, mégis üzletet szeretnének csinálni. Az ő esetükben, mivel éppen azokkal a biztosítékokkal nem rendelkeznek, amelyek az utazási irodák számára kötelezőek, nagyobb a kockázat is. Az utasok akár pórul is járhatnak, az iroda eltűnik a pénzükkel, vagy csak nem olyan minőségű szolgáltatást ad, mint amilyet a neten ígért. Mi sok fronton harcolunk az ilyen jogosulatlan tevékenység ellen, és szeretnénk, ha az utasok is tudatában lennének annak, hogy milyen garanciát jelent a MUISZ-tagság, és keresnék is logónkat az irodák honlapján.

Az viszont már egy másik kérdés, hogy mennyire fogják keresni a leendő utasok az irodák. Az internet ugyanis, úgy tűnik, komoly kihívást jelent.

Ez igaz. Egy-két évtizeddel ezelőtt aki utazni akart, betért egy irodába, mert ott állt rendelkezésre az az információ, azok a lehetőségek, amelyek az utazáshoz kellettek. Ma már ez koránt sincs így: az internetről nagyon sok információ összegyűjthető, és nagyon sok szolgáltatást le is lehet ott foglalni. Mindazonáltal – és ezt meggyőződéssel valljuk – egy utazási tanácsadó számos esetben sokat segíthet. A tapasztalat, a szakismeret nagy fontossággal bír. Megkönnyíti, meggyorsítja a tervezést, ami a nulláról indulva napokba, hetekbe telhet, ugyanakkor egy tapasztalt utazási tanácsadó mindezt percek alatt elintézi. Ez pedig azt jelenti, hogy még sokáig szükség lehet ránk, hiszen meg tudjuk könnyíteni az utasok dolgát, több élményhez tudjuk őket hozzásegíteni.

unnamed-1

 

Kép:MUISZ.hu

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez