Elkészült a világ legabszurdabb nyelvtörvénye

Szomália a világ egyik legszegényebb ország, több, mint két évtizede dúl ott polgárháború, éhínség. A nemzetközileg elismert kormány csak a fővárosban és néhány más nagyobb településen képes érvényesíteni akaratát – de ott is állandóak az iszlamista terrorakciók. A kormány most szigorú fellépést ígért – az angol nyelvű feliratok ellen.

A szomáliai vezetés azzal indokolta a nyelvtörvény bevezetését, amely szerint minden idegen nyelvű táblát szomálira kell cserélni,  hogy megóvják a szomáli nyelvet és annak használatát ösztönözzék az lakosság körében, akik egyébként a két évtizednyi polgárháború után még szomáliul sem nagyon tudnak írni-olvasni, nem hogy más nyelven beszéljenek, netán írjanak.

Sokan azonban nem örülnek a rendelet bevezetésének és nem értik, hogy erre mi szükség van  rá. Mogadishuban ugyanis rengeteg bolt, iroda és szálloda angol nyelven hirdeti magát. Az új szabály értelmében viszont ezeket most le kell szerelniük, mert különben súlyos pénzbüntetést róhatnak ki rájuk a hatóságok.

Anwar Ali, egy helyi gyógyszerész elmondta, hogy a rendelet szerinte butaság és fölösleges, mivel a szomáliai gyermekek döntő többsége, akik iskolába járnak már alapból angolul tanulnak és beszélnek. Diszkriminálni az angol nyelvet pedig komoly hiba lenne- mondta a gyógyszerész.

A szomáliai kormány azonban úgy véli, hogy Szomália a szomáliaiaké, ezért kötelességük megóvni az ország kultúráját, nyelvét és értékeiét. Azt pedig nem szabad megengedni, hogy az angol nyelv át vegye a szomáliai nyelv helyét és domináljon az országban.

Ahmed Hagi egyetemi hallgató viszont úgy véli, hogy a haza iránti szeretettet máshogy is ki lehet fejezni, például adófizetéssel. Szerinte a kormány rendelete rossz döntést, amit rasszistának nevezett.

Kereskedek és üzletemberek is értetlenül állnak a dologhoz, mivel szerintük a kormány ezzel a rendelettel csak árt az országnak és az üzletnek. A külföldiektől pedig nem lehet elvárni, hogy megtanuljanak szomáliaiul.

Kép:cctv-africa.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez