Több mint egy tonna kokaint foglaltak le a Csendes-óceánon

Több mint 1,3 tonna, Kolumbiából származó kokaint foglaltak le a Csendes-óceánon, Ecuador és Salvador tengeri határai közelében – jelentette a kolumbiai rendőrség.

A helyi idő szerint hétfőn közzétett tájékoztatás szerint a kábítószer egy kolumbiaiakból és ecuadoriakból álló bűnbanda tulajdonában volt, és három hajó fedélzetén bukkantak rá. Az illegális szállítmányt a kolumbiai és ecuadori rendőri és katonai erők közös akciója során sikerült lefoglalni az amerikai kábítószer-ellenes hivatal (DEA) és a floridai székhelyű déli egyesített ügynökségközi munkacsoport (JIATF) támogatásával.

A hatóságok az egyik műveletben, Salvadortól mintegy 370 kilométerre 750 kilogramm, egy másik műveletben, Ecuadorhoz közel pedig 613 kilogramm kokaint foglaltak le. Nyolc embert vettek őrizetbe, közülük kettőről tudni lehet, hogy ecuadori, míg egyről, hogy kolumbiai állampolgár.

Kolumbia és Ecuador éppen múlt héten jelentette be, hogy közös katonai erőt hoz létre a két ország között húzódó 700 kilométeres határszakasz biztonságának megerősítésére. A kolumbiai-ecuadori határon kábítószer-kereskedő bandák és illegális fegyveres csoportok működnek.

Kolumbia a világ első számú kokacserje-termesztője. A dél-amerikai ország az ENSZ adatai szerint 2014-ben nagyjából 442 tonna kokaint exportált.

Forrás:MTI

Kép:

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez