Udvari intrikák – elrabolt egy herceget a szaúdi királyi család

Legalábbis ezt állítják az eltűnt herceg barátai.

A disszidens hercegnek, Szultan bin Turkinek még február első napján veszett nyoma. Állítólag aznap felszállt egy Párizsból Kairóba tartó gépre, de azóta sem érkezett meg az egyiptomi fővárosba. A gép szaúdi volt, és a herceg a hírek szerint a királyi család tagjaival beszélt, mielőtt beszállt volna.

Szultan bin Turki a szaúdi kormány ismert kritikusa, az uralkodó családon belül is reformokat hirdet. Egyik barátja most azt mondta a brit Guardian-nek, hogy elindulása előtt, még Párizsban azon tréfálkozott, hogy elrabolhatják. És ha eltűnik, az nem lesz máshol, mint a szaúdi fővárosban, Rijádban. Ha nem érkezne meg Kairóba, csináljanak valamit – kérte.

A herceg egyébként egy állítólagos 2004-es emberrablási kísérlet miatt perben áll az udvarral. Az akkori akció előtt egy hónappal jelentette be, hogy korrupciós ügyleteket kíván leleplezni. Hogy a titkok ne kerüljenek napvilágra, királyi unokatestvére elraboltatta és erővel elszállíttatta Európából – állította. Két évvel ezelőtt tett feljelentést a svájci rendőrségen, és abban az állt, hogy az uralkodó család tagjaival volt egy megbeszélése Svájcban, ám azok egy idő után elhagyták a termet, ahova két nagy darab ember rontott be. Lefogták, fejbe vágták, és már csak egy szaúdi kórházban tért magához. Hazájában házi őrizetben tartották hat évig, 2010-ben tudott csak megszökni – írja az ugyancsak brit Independent. Azóta a nap minden órájában testőrökkel vette körül magát, de úgy tűnik, hiába.

Egyébként ő az uralkodó család harmadik olyan tagja, akinek az elmúlt 12 hónapban gyanús körülmények között nyoma veszett. Tavaly szeptemberben Szaud bin Szaif al-Naszr bin Szaud bin Abdulaziz al-Szaud herceg tűnt el hirtelen – ő is nyiltan kritizálta a kormányt, és azt akarta, hogy cseréljék le a koronaherceget. Állítólag valahol Szaúd-Arábiában van. Ugyancsak tavaly, még júliusban egy másik herceg, Turki bin Bandar vált köddé, úton Marokkóban. Ő is fekete bárány volt nézetei miatt a királyi családban.

Képünkön: a rijádi királyi palota madártávlatból.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez