Minden, amit a drogfüggőségről tudunk, téves

Feltehetőleg meglepetésként hat a címben szereplő állítás, pedig nem kéne. A múlt század drogok elleni háborúja szépen megágyazott annak az elvakult és tudománytalan felfogásnak, amellyel a drogfogyasztáshoz állunk. A függőségnek nem a drog az oka, hanem a boldogtalanság.

Illetve azért ennél valamivel bonyolultabb a dolog. Az alábbi TedTalkból részletesen is kiderül, hogy miért mennek tönkre életek, miért halnak rengetegen bele a drogfogyasztásba, és miért hagyja – sőt egyenesen hajszolja bele az embereket a függőségbe a jelen társadalmi rendszer.

Egy klasszikus kísérlet alapozta meg a drogokkal szembeni agresszív, büntetésorientált hozzáállásunkat. Egy patkány volt az alany, mely egy ketrecben kapott kétféle folyadékot: az egyikben tiszta víz volt, a másikban kokainnal vagy heroinnal kevert víz. Az eredmény mindig ugyanaz volt: a patkány addig itta a drogokkal kevert vizet, amíg túl nem adagolta magát.

Egy újabb kísérlet azonban rámutatott a korábbi gyengeségeire. Itt egy úgynevezett Patkány Parkot hoztak létre, ahol a patkányoknak egy tökéletes életteret hoztak létre. Volt elég étel, ami ráadásul finom is volt, rengeteg játék, természet és legfőképpen: más patkányok, így volt társaságuk. Ebben a felállásban valami egészen váratlan történt. A patkányok nem igazán foglalkoztak a kokainos vagy heroinos vízzel, és soha sem adagolták túl magukat.

A konklúzió pedig a következő: a drogokra nem azért szokunk rá, mert lehetetlen ellenálni a fizikai függőségnek, hanem azért, mert valamilyen szükségletünk kielégítetlen marad, és ez legtöbbször a szociális kapcsolódás.

„A függőség ellentéte pedig nem a józanság. A függőség ellentéte a kapcsolódás.”

 

Fotó: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez