Keresztény várost foglalt vissza a szír kormányhadsereg (videó)

Vasárnap este a szír kormányhadsereg visszafoglalta Karjatejn városát. Az egykor többségében keresztények lakta települést múlt év nyarán szerezte meg az ISIS.

A várost, ami jelentős oázisváros volt márt az ókorban, majd fontos keresztény központ, a szír polgárháború első éveiben a legbiztonságosabb helyek közé sorolták. A városvezetés sikerrel lavírozott a kormányzat és a felkelők között, és évekig megőrizte a lakosság épségét. Ez azért is volt fontos, mert a város mintegy 15 ezer lakójából még mindig sok a keresztény.  2015 nyarán változott a helyzet – az Iszlám Állam nyugati terjeszkedése során  lerohanta a várost. A cél a Damaszkuszt az északi országrésszel összekötő főút ellenőrzése volt. A dzsihadisták a város több száz keresztény lakóját mészárolták le (sok ezren menekültek el), és földig rombolták az 1500 éves Szent Illés kolostort.

A szír kormáyhadsereg az elmúlt hetekben indította meg az offenzívát a Homsz tartomány dél részén fekvő város visszavételére. A harcokban a 4. Gépesített Zászlóalj 63. és 43. dandárja vett részt. Vasárnap este jelentették be, hogy a hadműveletnek vége, a városból az utolsó ISIS hacost is kiverték. Hétfő reggel pedig már videót tettek fel az internetre, amelyben azt láthatjuk, hogyan verik le az ISIS zászlóit a lámpaoszlopokról,. és tűzik ki a szír állami lobogót.

A szír kormányhadsereg számára Palmüra után Karjatejn visszafoglalása is fontos hadi esemény volt. Ez ugyanis lehetővé teszi, hogy meginduljon az offenzíva a Deir ez-Zórban körülzárt kormánycsapatok felmentésére. Elemzők szerint azonban nem árt az óvatosság, mert a főúton ugyan könnyen haladhatnának a szír egységek, a környező sivatagban azonban egyelőre az ISIS az úr. Így előbb azokat a területeket kell biztosítaniuk, ahonnan támadás érheti az előrenyomuló szír erőket. Homsz tartományba már telepítették azokat az orosz harci helikoptereket, amelyek   segítik majd a kormánycsapatok támadását.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez