Megható, vagy nyerészkedő? – Autista fiúval reklámoz az Apple

Az amerikai Dillan Barmache autista, 14 éves koráig csak néhány artikulálatlan hangfoszlányt tudott kipréselni a száján. Aztán kapott egy Apple iPad-et és minden megváltozott.

A fiú tíz éves kora körül vált teljesen világossá, hogy nem tudja szavakkal kifejezni önmagát – emlékszik vissza a megpróbáltatásokra édesanyja, Tami Barmache. A tini izolációja 14 éves koráig tartott, amikor kapott egy Apple iPad-et.

Begépelt szavait és mondatait az eszköz kimondja, és így Dillan Barmache élete teljesen megváltozott, kinyílt előtte a világ. A csodálatos fordulatra két évvel ezelőtt figyelt fel a sajtó, amikor iPad-jével beszédet mondott saját ballagásán.

A történetet az Autizmus Világnapján elevenítette fel az Apple, amikor a 16 éves fiatalt tette új reklámja főszereplőjévé:

„Egész életemben annyira szerettem volna kapcsolatba lépni az emberekkel. De nem értettek, mert nem volt lehetőségem kommunikálni. Nagyon egyedülálló módon tapasztalom meg a világot. Látom a szelet, hallom a virágokat. Hihetetlen érzelmeit látom azoknak, akiket szeretek. Olyan sokan nem értik, hogy van agyam. Ők csak egy kontrolálatlan embert látnak. De most hallhatsz engem. Az iPad nemcsak a szavaimat mutatja meg, de a gondolataimat is. A hangom mindent megváltoztatott az életemben. Vége az elszigetelődésnek. Végre tudok beszélgetni a szeretteimmel. Elmondhatom, amit gondolok, és hogy szeretem őket.”

Bár a történet kétségtelenül megható, mégis sokan támadják az Apple-t, mondván: kihasználja a 16 éves fiút. Az – egyesek szerint hatásvadász – reklámot két nap alatt több mint 3 millióan látták.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez