Akik igazán szeretik a szír menekülteket

Azok a török férfiak… Soha nem látott magasságokba ért 2015-ben a török-szír vegyesházasságok száma.

Rabia Ali a polgárháború elején menekült el Észak-Szíriából. Isztambulban telepedett le, ahol arabot kezdett tanítani. Bár – az Anadolu hírügynökségnek legalábbis így nyilatkozott – sosem hitte volna, de itt talált rá a szerelem egy tanítványa személyében. Azóta már össze is házasodtak, sőt ikergyermekeik születtek, akikkel együtt a férfi családjához költöztek Batman tartományba.

Rabia Ali nincs egyedül – csak 2015-ban 3600 szír nő ment hozzá török férfihoz. Ahmet Davutoglu miniszterelnök pedig, amikor erről beszélt, szívélyesen üdvözölte a törökök nagy családjának új tagjait. A legtöbb vegyesházasság a délkeleti Kilis tartományban köttetett, ahol a legtöbb menekülttábor is található. És – a török elemzők szerint – igencsak vegyes lehet a házasulandó lányok motivációja. A tiszta szerelem mellett nyilván fontos a biztonság keresése, az integrálódás a török társadalomba, vagy akár a török állampolgárság megszerzése.

Egyes kutatók aggodalmukat fejezték ki – mert bár számunkra talán egyformának tűnhet az arab és a török kultúra, ott nagyon is tudatában vannak a kulturális különbségeknek. A világi török berendezkedés híve aggódnak, hogy egy tradícionálisabb, a valláshoz jobban kötődő kultúra jelenik meg nagy számban a török családokban – úgymond megváltoztatva a törökök polgári házassághoz való viszonyát.

Mások ugyanakkor örülnek a kulturális sokféleségnek, és remélik, hogy a vegyesházasságok sokban segíthetnek majd a szírek integrációjában a török társadalomba.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez