Bejelentette távozásának időpontját Afrika egyik diktátora

Exkluzív interjút adott a BBC-nek Omar Haszan Ahmed al-Basir szudáni elnök, aki 2020-ban távozni szeretne az ország éléről.

A háborús bűnökkel vádolt elnök 1989 óta vezeti Szudánt, miután egy puccsal magához ragadta a hatalmat. A BBC-nek adott interjújában azt mondta, hogy munkája rendkívül „kimerítő” és „fárasztó”, ezért mandátumának lejárta után távozik az ország éléről. A 72 éves elnököt tavaly áprilisban választották újjá, vitatott körülmények között. Mostani bejelentését azonban sokan kétkedve fogadják. Korábban is ígért már ugyanis ilyesmit, és nem tartotta be.

A szudáni elnök az interjúban kitért az ország jelenlegi helyzetére. Szerinte teljesen felesleges, hogy ENSZ- békefenntartók állomásozzanak az országban, különösen Darfurban, ahol 2003-ben népirtást követtek el a kormányerők és a velük szövetséges nomád arab törzsek a fekete őslakosok ellen. Az ENSZ adatai szerint a darfuri konfliktus idején több mint 2.5 millió ember kényszerült arra, hogy elmeneküljön, és több mint 200 ezer ember haláláról tudnak. Az idei évben pedig tovább 100 ezer darfuri menekültről vannak információik. Al-Basir elnök azonban tagadja ezeket a tényeket, és hazugságnak nevez minden olyan állítást, miszerint továbbra is harcok és légicsapások vannak a térségben.

kép:dispatchlive.co.za

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez