Híddal kapcsolnák össze Szaúd-Arábiát és Egyiptomot

A hatalmas beruházásról szóló tervet a szaúdi király jelentette be, aki második napja tartózkodik hivatalos látogatáson Egyiptomban.

A tervek szerint a hatalmas hidat a Vörös-tengeren építenék fel abból a célból, hogy a két ország között tovább élénkítsék a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat.  Arról viszont még konkrétan nem esett szó, hogy a beruházás mikor kezdődne el és mennyibe kerülne. A híd építési költségeinek döntő részét viszont nagy valószínűséggel Szaúd-Arábia állná.

King Salman of Saudi Arabia visits Egypt

Szalman ib Abdul-Aziz Szaúd király látogatása Egyiptomba viszont többről szól, mint egy híd építése a két ország között. Az uralkodó ugyanis öt napra érkezett Egyiptomba, amely egyébként az egyik legfontosabb szövetségese az arab monarchiának. Szakértők szerint az uralkodó látogatásának célja az, hogy létrehozzon egy olyan szunnita blokkot a térségben, amely megtudja fékezni a síiták egyre nagyobb befolyását és térnyerését. Szaúd-Arábia ősellensége ugyanis Irán, amely a síita világ első számú vezetője. Szíriában is jelen vannak az irániak, ahol Bassár el-Aszad oldalán harcolnak, ezzel is borsot törve a szaúdiak orra alá, akik viszont a szíriai elnök ellenzékét pénzelik.

Mindenesetre a szaúdi uralkodó és Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel együtt történelmi mérföldkőnek nevezete a hídról szóló terveket. Mindketten arról beszéltek, hogy az nemcsak a két országot, hanem a két kontinenst, Afrikát és Ázsiát is összekötné.  Becslések szerint a híd több milliárd dollárba kerülhet.

kép:ansamed.info

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez