Az egyik fő párizsi gyanúsítottat fogták el Brüsszelben

Mohamed Abrini, a párizsi terrortámadások egyik fő gyanúsítottja az a férfi, akit pénteken fogtak el Brüsszel Anderlecht nevű negyedében – erősítette meg Thierry Werts, a belga szövetségi ügyészség szóvivője péntek este.

Werts elmondta, Abrinit egy bevásárlóközpontban fogták el két társával együtt.

A másik két ember személyazonosságáról nem árult el további részleteket.

Mohamed Abrinit azzal gyanúsítják, hogy a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek egyik kitervelőjének, Salah Abdeslamnak a bűntársa volt.

Hozzátette: az viszont még nem egyértelmű, hogy Abrini lenne az a “sapkás ember”, akit a Brüsszelben elkövetett merényletekkel összefüggésben keresnek.

Ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy Abrini DNS-ét nemcsak abban az autóban találták meg, amelyet a merénylők a novemberben elkövetett párizsi robbantásokhoz használtak, hanem két, Brüsszel Schaerbeek nevű negyedében található lakásban is a párizsi és a brüsszeli terrortámadásokkal összefüggésben tartott házkutatások alkalmával.

Ő volt az, akit a hatóságok Salah Abdeslam társaságában láttak 2015. november 11-én este a Párizsba vezető autópálya egyik benzinkútjánál – mondta a szóvivő.

Elmondta azt is, hogy a vizsgálatok jelenlegi állása szerint Mohamed Abrini és Salah Abdeslam voltak azok, akik a Párizshoz közeli Alfortville-ben lakást béreltek közvetlenül a terrortámadásokat megelőzően. Ebben a lakásban tartózkodtak a párizsi merényletek elkövetői – tette hozzá.

Thierry Werts megerősítette, hogy még egy embert elfogtak pénteken a Brüsszelben elkövetett merényletekkel összefüggésben. Őt a Maelbeek metróállomásban önmagát felrobbantó Khalid el-Bakraoui társaságában látták. A hatóságok a gyanúsítottat Osama Krayemként azonosították.

Vele kapcsolatban az ügyészség szóvivője elmondta, hogy 2015 októberében egy Salah Abdeslam által bérelt autóval a németországi Ulmból hozták Belgiumba. Hozzátette: ő volt az, akit egy áruház belső kamerarendszere rögzített, miközben a repülőtéren elkövetett robbantásos merényleteknél használt táskákat vásárolta meg.

Thierry Werts arról tájékoztatott, hogy francia rendőrök is érkeztek Brüsszelbe, akik bekapcsolódtak a terrortámadásokkal kapcsolatos nyomozásokba. A vizsgálat folytatódik, amelynek érdekében további részleteket nem árult el a szövetségi ügyészség szóvivője.

A belga szövetségi ügyészség egy nappal korábban tett közzé felhívást a harmadik repülőtéri merénylő kézre kerítése ügyében.

Eric Van der Sypt, a vádhatóság szóvivője elmondta, hogy a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren végrehajtott robbantásokat elkövető háromfős terrorcsoport sötét kalapot és világos felöltőt viselő tagja gyalog menekült el a helyszínről.

Kamerafelvételek bizonyítják, hogy a férfi reggel 7 óra 58 perckor lépett ki a terminálból, először elsétált Zaventembe, majd onnan a belga főváros Schaerbeek nevű negyedébe, ahol 9 óra 50 perckor nyoma veszett.

Fotó: Wikipedia

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez