Elnökválasztás Csádban – középpontban a Boko Haram elleni harc

Idriss Deby Itno csádi elnök valószínűleg ötödik terminusát is elkezdheti a vasárnapi államfőválasztás eredményeképpen.

Deby fő érve az volt a kampányában, hogy a közép-afrikai ország csak az ő vezetésével képes felvenni a harcot a Boko Haram és az al-Kaida iszlamista szervezetek terroristáival, illetve tudja garantálni a térség stabilitását.

Valóban a térségben a csádi hadsereg az egyik legalkalmasabb arra, hogy a Nyugat támogatásával féken tudja tartani az iszlám szélsőségeseket nemcsak magában Csádban, hanem a szomszédos országokban, Nigerben, Nigériában, Kamerunban – állapította meg a Reuters. Pedig az ENSZ adatai szerint Csád közte van a világ öt legszegényebb országának.

Debynek 13 vetélytársa van, köztük Saleh Kebzabo ellenzéki vezető, aki szerint az országnak az elnök által a hatalomban töltött 26 év után változásra van szüksége. Deby nagy előnyt élvez a versenyben, mert szoros ellenőrzése alatt tartja az állami médiát és közigazgatási intézményeket.

A mintegy hatmillió választásra jogosult közép-európai idő szerint reggel nyolc órától este 19 óráig adhatja le a szavazatát. A választópolgároknak biometrikus szavazókártyájuk van, ugyanis a lakosság hetven százaléka analfabéta.

Még az első eredményekre is valószínűleg legalább 15 napot kell várni a központi választási bizottság szerint.

Fotó: Idress Deby Itno elnök. EPA/MORWAN ALI

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez