Feszült a helyzet Csádban, már az internetet is lekapcsolták

Fokozott biztonsági intézkedések közepette tartották meg a választásokat a nyugat-afrikai országban, ahol a 26 éve hatalmon lévő Idriss Deby ötödik elnöki ciklusára készül. Egyik napról a másikra viszont előzetes bejelentés nélkül teljesen lekapcsolták az internetet Csádban, ami miatt több nemzetközi hírügynökség képtelen volt hírt adni az ott zajló eseményekről.

Az internet mellett a telekommunikációs hálózatok is megbénultak az országban. Az email mellett szöveges üzenetet is képtelenség volt elküldeni, sőt telefonálni sem lehetett. Legutóbb a francia TV5-nek sikerült anyagot küldenie a csádi választásokról, akkor arról számoltak be, hogy Ampata Grillage körzetben verekedés tört ki a fiatalok és a katonák között. A hatóságok egy rövid időre le is tartóztatták a francia stábot, a kamerájukat pedig elkobozták és a felvételeket letörölték. A tudósítókat később szabadon engedték, de szabad mozgásukat és tevékenységüket korlátozták a rendőrök.

A helyzet miatt az ellenzék már csalásokról beszél. Többen is jelezték, hogy a kormányzó párt szavazatokat vásárol és hamis cédulákkal tömi ki az urnákat. A választás végeredményére, illetve a szavazatok összeszámlálására azonban legalább két hetet kell még várni. Az ellenzék attól fél, hogy ez bőven elegendő idő Deby elnök és a kormány tagjai számára, hogy teljes mértékben elcsalják a voksolást.

Idriss Deby 1990-ben katonai puccsul került hatalomra, most pedig ötödik elnöki ciklusára hajt. Tizenkét jelölt szállt versenybe ellene, de szakértők is egyetértenek abban, hogy Deby elnök hatalmára, illetve győzelmére egyik sem jelent veszélyt. Azt pedig már most sokan kétségbe vonják, hogy a voksolást a nemzetközi normák szerint tartották meg az országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez