Ankara kedvéért megbünteti műsorvezetőjét Berlin?

A török kormány hétfőn egy televíziós műsorvezető büntetőjogi felelősségre vonását kérte a német kormánytól egy vers miatt, amelyben a műsorvezető durva szavakkal szidalmazta Recep Tayyip Erdogan török államfőt, többek között nemi életére célozva.

Steffen Seibert kormányszóvivő berlini tájékoztatóján elmondta: a török nagykövetség úgynevezett szóbeli jegyzéket intézett a külügyminisztériumhoz, amelyben kérte a ZDF neo országos közszolgálati csatorna Neo Magazin Royale című szatirikus műsorának vezetője, Jan Böhmermann felelősségre vonását a műsor március végén sugárzott adásában felolvasott versért.

A kormány tanulmányozza a kérést, ez néhány napig tart – mondta a szóvivő. Hangsúlyozta: Angela Merkel kancellár számára a vélemény, a művészet és a tudomány alaptörvényben rögzített szabadsága természetesen kiemelkedő fontosságú, megkérdőjelezhetetlen érték.

Ez érvényes függetlenül attól, hogy mit tart ízlésesnek, ízléstelennek vagy visszataszítónak – tette hozzá a szóvivő, utalva arra, hogy a kancellár az előző héten Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel egy más ügyben folytatott telefonbeszélgetésén elismerte, hogy a műsorvezető szándékosan meg akarta sérteni a török államfőt.
Steffen Seibert rámutatott: maga Jan Böhmermann is elmondta, hogy versével “tudatosan lépett át határokat”.
A kormányszóvivő kiemelte: ezt azért idézi fel, hogy jelezze, nem helytálló az a vélekedés, miszerint a kancellár nem tulajdonít kellő fontosságot a vélemény, a művészet és a tudomány szabadságának, csak azért, hogy ne veszélyeztesse a menekültválság rendezéséért Törökországgal együttműködésben tett erőfeszítések sikerét.

A német kormány felfogása szerint “az alaptörvény alapértékeiről nem lehet vitát nyitni, függetlenül attól, hogy Németország másokkal együtt igyekszik megbirkózni egy közös politikai kihívással” – szögezte le Steffen Seibert.
Jan Böhmermann alkotása a büntetőtörvénykönyv azon paragrafusába ütközhet, amely tiltja más országok intézményeinek és képviselőinek sértegetését. Ezért három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A török kormány által kezdeményezett eljárás akkor indulhat el, ha a német kormány felhatalmazza annak megindítására az illetékes ügyészséget, ebben az esetben a mainzi ügyészséget, amely hétfőn közölte, hogy a kormány egyelőre nem kereste meg őket a Böhmermann-ügyben.

Ugyanakkor – tették hozzá – a török kormány egy ügyvédi irodán keresztül kezdeményezte, hogy az államfő megsértése miatt indítsanak eljárást a humorista ellen. Ezt a kezdeményezést a magánszemélyek által tett többi panasszal együtt kezelik.

A ZDF neo eltávolította a kifogásolt műsorszámot az online műsortárából. Egyben közölte, hogy kitart Jan Böhmermann mellett, műsorát továbbra is sugározzák.

Több közéleti személyiség is szolidaritást vállalt a műsorvezetővel, Angela Merkelt pedig széles körben bírálták, amiért állást foglalt az ügyben. Számosan úgy vélték, hogy a kancellár a menekültválság miatt a török kormánytól függő, kiszolgáltatott helyzetbe került, és emiatt alapvető szabadságjogok csorbulásával járó engedményeket tesz Ankarának.

Kép: A ZDF székhelye (Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez