Algoritmusokkal vadásszák a pedofilokat a tudósok és a rendőrök

Hatékonyan működik a pedofilokkal szemben az az alkalmazás, amelyet 2011-ben fejlesztett ki egy nemzetközi kutatócsoport. A program egyetlen hiányossága, hogy egyelőre csak három nyelvet ért.

A moszkvai Közgazdasági Felső Iskola szakemberei és európai tudósok öt évvel ezelőtt alkották meg azt a számítógépes programot, amely nagy mennyiségű strukturálatlan szöveg elemzésére képes. Ez a számtalan egyéb probléma megoldásán kívül arra is jó, hogy kiszúrja az internet bugyraiban csevegő pedofilokat.

A kezdetekkor egy amerikai pedofíliával küzdő szervezet adatain tesztelték az érthetően szupertitkos software-t. Azóta Amsterdamban már bizonyított – írja a Russia Beyond the Headlines. Működéséről annyit lehet tudni, hogy a gyakran használt, egyértelműen szexuális tartalmú szövegeket és az internetes szlenget analizálja. Az eredmény segítségével pedig a rendőrség térképezi fel és következtet a beszélgetőpartnerek kapcsolatára.

Mivel a stílus maga az ember, a software azt is felismeri, ha valaki különböző álneveken tevékenykedik. Ráadásul nemcsak a nyitott és zárt chat-szobákban, de a különböző közösségi felületeken zajló párbeszédeket is vizsgálhatja. Ugyanakkor nem ugrik minden szíre-szóra. Különbséget tud tenni a konkrét pedofil és a például gyerekeket fényképező profi fotós szövegei között.

A programnak köszönhetően az angol, holland és német pedofilok már nem reménykedhetnek, hogy megúszhatják szörnyűségeiket. Viszont oroszul, franciául és egyéb nyelveken még nem tud, mert még nem fejlesztették ki a szükséges nyelvi eszközöket.

Kép: pexels

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez