Végre folytathatja útját a napelemes repülő

Kilenc hónapnyi veszteglést követően a pilóták bejelentették, a napelemes repülőgép készen áll útjának folytatására. Az utóbbi hetekben több tesztutat hajtottak végre vele, hogy ellenőrizzék a hűtőrendszert.

Készen áll világ körüli útjának folytatására a Solar Impulse-2 svájci napelemes repülőgép. Kilenchavi kényszerszünet után Bertrand Piccard és André Borschberg csütörtökön Hawaiin bejelentette: felszállásra készek, péntektől várják a megfelelő időjárási körülményeket, hogy továbbrepüljenek Észak-Amerikába.

A kizárólag napelemmel működő repülőgép Hawaiiról több úti cél felé indulhat, vagy az arizonai Phoenixbe, vagy San Franciscóba, Los Angelesbe, esetleg a kanadai Vancouverbe.

Bármelyik állomást válasszák, onnan a keleti part felé repülnek majd, hogy később átkeljenek az Atlanti-óceánon. A napelemes repülőgép 2015. március 9-én kezdte meg világ körüli útját Abu Dzabiban, és 18 ezer kilométert tett meg.

A kínai Nancsingból közvetlenül akart Hawaiira repülni, ám a rossz időjárási feltételek miatt kénytelen volt leszállni a japán Nagojában, ahol csaknem egy hónapig vesztegelt a jó időre várva. Hawaiin is kénytelen volt megszakítani világ körüli útját, mivel a Csendes-óceán átrepülése során megsérültek a napelemei.

Az elmúlt hetekben a repülőgéppel 13 tesztutat hajtottak végre, hogy ellenőrizzék a hűtőrendszert. A 2,3 tonnát nyomó, 72 méter szárnyfesztávolságú repülőgép felszínét 17 ezer napelem borítja, sebessége elérheti az óránkénti 140 kilométert.

Elvileg megszakítás nélkül képes repülni, mert a nappal gyűjtött energia elég az éjszakai repülésre is. A különleges járművet felváltva vezeti André Borschberg és Bertrand Piccard.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez