Emberek százai vesztek az éjjel a tengerbe Egyiptom és Olaszország között

Legalább 400 migráns a tengerbe veszhetett vasárnap éjjel, mikor a vízbe borult Egyiptomból Olaszországba tartó négy csónakjuk a nyílt vízen. A hírt az Independent szerint Szomália egyiptomi nagykövete is megerősítette.

Szomáliai, eritreai és etióp bevándorlók fulladtak a Mediterránba vasárnap éjjel, miután felborult négy túlterhelt csónakjuk, a parti őrség pedig túl messze volt, így nem tudott rögtön a helyszínre sietni – jelentette a BBC és az Independent hétfőn. A hírt Szomália egyiptomi nagykövete is megerősítette.

A jelentések szerint a menekültek csónakjait nem hosszú tengeri útra tervezték, és a megengedett létszámnál sokkal többen utaztak, így megbillentek és felborultak.

A migránsok nagy része elsüllyedt az egyiptomi partoktól nem messze, 29 embert azonban sikerült kimenekítenie – őket egy görög szigetre szállították át.

Az olasz parti őrség nem tudott a Szomáliából indult elsüllyedt bárkáról – ők a Líbiából jött migránsok kimenekítésével voltak elfoglalva.

Az ENSZ szerint ebben az évben már 180 ezren kísérelték meg a Földközi-tenger átszelését, közülük 800-an nem értek partot.

Sergio Mattarella olasz elnök több száz lehetséges áldozatról tájékoztatta a sajtót, hajóik elsüllyedését a “Mediterrán újabb tragédiájának” nevezte.

Az olasz sajtó arról számolt be, hogy több, Egyiptomból Olaszországba tartó hajót ért szerencsétlenség.

Napra pontosan ma van a lampedusai tengeri katasztrófa egyéves évfordulója: egy éve több mint 800 afrikai bevándorló süllyedt el az olasz partoknál, miután Tripoliból elindult csónakjuk egy éles kanyar után megbillent.

Fotó: Twitter

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez