Meglepő, hány orosz érzi magát boldognak

Az Oroszországból érkező gazdasági híreket olvasva azt gondolnánk, hogy nagyon alacsonyan áll az orosz társadalom boldogságindexe. Téves a feltételezésünk – derül ki az állami Oroszországi Társadalmi Véleménykutató Központ (VCIOM) legújabb felméréséből.

Eszerint az oroszok 83 százaléka érzi magát boldognak. A közvélemény-kutatás az okokra is rákérdezett. A legtöbben (35%) a békével és a családdal indokolták az érzést. A gyerekek és az unokák 21, a hozzátartozók egészsége 18, a célok elérése 13, a jó munka és a tanulás pedig 9 százaléknak jelenti a boldogságot.

Ugyanakkor az orosz társadalom 15 százaléka boldogtalannak mondja magát. Legtöbbjük, 34 százalék az elégtelen anyagi körülményeket okolja ezért. A betegség, az öregedés és a közeli hozzátartozók halála miatt 10, a jó munka hiánya és úgy általában az élet nehézségei miatt 6 százalék elégedetlen az életével.

A mostani felmérés arra is rámutat, hogy az 1990-es évek óta az elmúlt félév boldogságindexe a legmagasabb. A társadalom legelégedettebb tagjai a tehetős, jól képzett fiatalok. Ugyanakkor az utóbbi egy évben ritkábban találkoznak az emberek boldog barátokkal és rokonokkal. Míg tavaly ez az arány 46, most már csak 40 százalék.

Kép: Tomszk (Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez