Megküzdeni dél-amerikai csapásokkal – Mi vár ránk az olimpián?

Vajon hogy néz ki egy olimpiai forgatókönyv? Mivel járnak az előkészületek. 2016. Rio de Janeiro. Idén a brazil város ad otthon a nyári olimpiai játékoknak. Mi vár ott az olimpikonokra? Dr. Lénárt Ágota, sportpszichológus, pszichoterapeuta, tanszékvezető egyetemi docens adott ízelítőt az előkészületekről a XX. Pszinapszison, mely Európa legnagyobb, kizárólag diákok által szervezett tudományos-kulturális rendezvénye.

2016. Rio de Janeiro. Idén a brazil város ad otthon a nyári olimpiai játékoknak. Mi vár ott az olimpikonokra? Dr. Lénárt Ágota sportpszichológus, pszichoterapeuta, tanszékvezető egyetemi docens adott ízelítőt az előkészületekről a XX. Pszinapszison, mely Európa legnagyobb, kizárólag diákok által szervezett tudományos-kulturális rendezvénye.

Rio veszélyes város, amivel az olimpikonoknak is számolniuk kell, főleg, ha elhagyják az olimpiai falut. A különleges helyzetre is készülni kell, hiszen ez is teljesítménybefolyásoló tényező, mint az időjárás, átállás, akklimatizáció, fertőzésveszély, a szennyezett tavak és az ivóvíz.

Miért lehet veszélyes Rióban?

  • Nem stabil a belpolitikai helyzet, a labdarúgó-világbajnokságon is voltak tüntetések.
  • Csökkent a GDP.
  • A belbiztonsággal kapcsolatban is vannak bizonyos nehézségek. A brazil biztonsági szervek együttműködési szerződést kötöttek a tolvajokkal: az olimpia ideje alatt nem rabolják majd ki a turistákat. Vajon mi a hírnek az alapja?
  • Óriási a terrorveszély.

 

Milyen egy olimpiai falu?

article-2172837-1409C46A000005DC-134_964x606

A falunak a működése is nagyon izgalmas, hiszen aki először belép oda, elkábul a hatalmas kínálattól. Olyan, akár egy hipnotikus forgatag. Szinte minden ország ételeiből lehet választani az ebédlőben, meg lehet őket kóstolni. Órákon át lehet ebédelni. A falu olyan, akár egy város: van benne posta, üzletek, regenerációs szolgáltatás. A szponzorok különböző előadásokat, rendezvényeket szerveznek, ahová érdemes elmenni, meg lehet próbálni bizonyos dolgokat. Így, aki először megy olimpiára, annak a sportolónak be kell szigorúan állítani a napirendjét. Nem azért, mert nem nézheti ezeket meg, hanem hogy a színes forgatag ne vigye el a hangsúlyt arról, amiért ő oda ment.

Olyan helyeken, ahol erre szükség van, a falut fegyveres őrök vigyázzák. Bár ijesztő lehet a sportolók számára, de ezzel kizárólag őket védik.

Gyakorlati kérdések

cold-shower

  • Brazíliában nyáron nem nyár lesz, hanem tél. 20-26 fok körüli hőmérséklet várható, éjszaka is ennyi lesz. Ilyenkor jön a klíma, mely rengeteg sportoló karrierjét teszi tönkre: benyomja, megfázik. Ha kicsit megfázik, az is elég ahhoz, hogy ne a saját maximumát tudja hozni.
  • A sportolóknak az is nagyon befolyásolja az eredményét, ha például elalusszák a nyakukat vagy a derekukat. Ezért fontos, hogy akár a saját kispárnájukat is magukkal vigyék.
  • Az általános higiénia nem megfelelő ott. Van egy szabály arra, ha valami helyi étket ennének: „Süsd meg, főzd meg vagy felejtsd el!”
  • Amikor a kajak-kenusok ott jártak, próbálták tesztelni a vizet. Az egyik sportoló engedett a csapvízből és a palackos vízből is, és bevizsgáltatta. A palackozott víz bizonyult a rosszabbnak. Még senki nem tudja, mit fognak kint inni. Több ország is fontolgatja, hogy visz ki saját vízkészletet, ami nem igazán lehetséges egy 100-200 fős csapatnak az ellátó stábbal együtt.
  • Kiderült az is, hogy a sima csapvíz is kiütést okoz. Itt felmerül a kérdés, hogyan fognak majd zuhanyozni, akik kiutaznak?

A megoldások még váratnak magukra.

 

Infektológiai szempontok

  • Az utóbbi időben külföldre utazásnál a Zika-vírussal is számolni kell. 1944-ben fedezték fel Ugandában, de akkoriban még nem számított veszélyesnek. A kisfejűséggel kapcsolatos betegségeket akkor még nem is azonosították. Manapság a születendő csecsemőkre óriási veszélyt jelent.
  • Az, hogy ott rendeznek egy olimpiát, ahol a Zika felütötte a fejét, járványügyi szempontból rendkívül fogja fokozni a veszélyt – hiszen a sportolók minden országból jönnek, és minden országba mennek vissza. Az, hogyan fog ez járványügyi szempontból alakulni, nagy kérdés.
  • Óvakodni kell a szúnyogoktól, nagyon sok betegséget terjesztenek. Gondolkodtak hálós ágyról is, hogy legalább éjszaka biztosan ne csípjék meg az oda látogatókat.
  • A fertőzések között igen sok a bakteriális eredetű, antibiotikumok szükségesek lehetnek.
  • Rizikótényezők még például a jégkocka és a saláta. Ha a jégkockát az ottani csapvízből készítik, akkor ugyanott vannak, mintha meginnák a vizet.
  • A kötelező védőoltások mellett néhány sportágban más jellegű oltásokat is javasolnak. A leginkább veszélyeztetettek a nyílt vízi úszók.

Soha nem szabad azt gondolni, hogy egy sportoló teljesítménye egyetlen számlára lenne felírható, hiszen számos dologból áll össze.

Lénárt Ágota

Lénárt Ágota a Pszinapszis keretein belül tartotta meg előadását. A Pszinapszis – Budapesti Pszichológiai napok olyan szakmai-kulturális rendezvény, melynek különlegessége abban rejlik, hogy minden évben közel nyolcvan önkéntes hallgató gyűlik össze a szervezéséhez. Az elmúlt években a rendezvény Európa legnagyobb, kizárólag diákok által szervezett rendezvényévé nőtte ki magát, látogatói száma eléri a 3 ezret. A szervezők az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói közül kerülnek ki. Bár a diákok nagy része pszichológushallgató, egyéb szakokon tanulók is szép számmal képviseltetik magukat. Az önkéntesség és az egész országot lefedő szervezés a közösségépítés egyedülálló formája, amely önmagában mutatja a rendezvény kiemelkedő közösségépítő erejét a diákság körében. A magyar pszichológus-társadalom a programot a hazai tudományos élet fontos eseményei között tartja számon. A szakma élvonalát képviselő előadóknak köszönhetően a Pszinapszis 2008-ban elnyerte az ELTE Az Év Tudományos Rendezvénye díját

logo

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez