Zavargások Egyiptomban egy teaárus halála miatt (videóval)

A nyugtalanság nem sokkal azután robbant ki Kairóban, hogy rendőrök lelőttek egy utcai árust, akivel összevesztek egy csésze tea ára miatt. Az incidens hatalmas felháborodást váltott ki a helyiek körében, több százan vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak az ismét felszínre törő rendőri brutalitás és önkényeskedés ellen.

Nem új keletű dolog Egyiptomban, hogy a hatóságok gyakorlatilag fittyet hánynak az emberi jogokra és azt tesznek, amit csak akarnak. Legutóbb is ez történt a főváros Új Kairó negyedében, ahol három rendőr került nézeteltérésbe egy utcai teaárussal: a rendőrök sokallták a csésze tea árát. Veszekedésük végül odáig fajult, hogy az egyik rendőr előrántotta fegyverét, lelőtte a szerencsétlen teaárust, további két embert pedig megsebesített. A két sérültet jelenleg is kórházban kezelik, állapotukról azonban semmit sem tudni.

Nem sokkal a lövöldözés után több százan vonultak az utcára tiltakozni a tragikus és egyben érthetetlen incidens miatt. Sokan olyan szinten dühbe gurultak, hogy rendőrautókat és mentőkocsikat rongáltak meg, míg mások barikádot emeletek az utcára. A tömeg pedig azt kiabálta: „a rendőrök nem mások, mint orgyilkosok”. A helyzet olyannyira tarthatatlanná vált, hogy rohamrendőröket kellet kivezényelni, hogy biztosítani tudják a gyilkosság helyszínét. Az indulatok azonban ismét fellángoltak, amikor kiérkezett egy mentőkocsi, hogy elszállítsa a teaárus holttestét. A rendőröknek végül komoly érőfeszítésbe telt, hogy véget vessenek a tiltakozásnak.

A MENA egyiptomi állami hírügynökség a zavargások után egy biztonsági forrásra hivatkozva azt közölte, hogy Magdy Abdel-Ghafar belügyminiszter azonnal elrendelte: szállítsák az incidenst kiváltó rendőrt az ügyész irodájába. Közben emberi jogi civil szervezetek jelezték: nem ez az első alkalom, hogy visszaélnek hatalmukkal az egyiptomi rendőrök, és hogy az esetek többségében megússzák a felelősségre vonást, vagy nevetségesen enyhe büntetést szabnak ki rájuk.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a rendőri brutalitás volt a 2011-es zavaragások egyik fő kiváltó oka is, ami végül Hoszni Mubarak több évtizedes elnökségének végét eredményezte. A rendőrség szerepe több közel-keleti országban számít komoly hatalmi tényezőnek. Nem véletlenül hívják ezeket – Egyiptomot is – mukhabarat államoknak, ami gyakorlatilag a biztonsági szolgálatok által fenntartott, illetve irányított államot jelent.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez