Kidobták az ország egyetlen sugárkezelő gépét, ez lesz a megoldás

A súlyos betegeket repülővel szállítják Ugandából külföldre, ahol térítésmenetesen kapnak sugárkezelést.

Miután elromlott Uganda egyetlen sugárkezelő gépe, több ezer rákosbeteg maradt kezelés nélkül. A legközelebbi műszer Kenyában és Nairobiban található. Ezért a legsúlyosabb betegeket, közel 400-at ott kezelnek majd. Az utazást, a szállást és az étkezést az ugandai kormány, a sugárkezelést a nairobi kórház állja.

A nairobi Aga Khan Egyetemi Kórház jelezte, hogy megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy segítsenek a betegeken és arra ösztönzik az ugandaiakat, ha tehetik, akkor ne várakozzanak, menjenek Nairobiba, ahol megkaphatják az életmentő kezelést. A legtöbb ugandai rákos betegnek viszont egyáltalán nincsen annyi pénze, hogy elutazzon, ezért kicsi annak a lehetősége, hogy bárki is önköltségen kezeltesse magát külföldön.

Aga Khan Egyetemi Kórház  az egyik legjobb Afrikában.
Az Aga Khan Egyetemi Kórház az egyik legjobb Afrikában.

Az ugandai kormány egyébként jelezte, hogy már sikerült vásárolni egy új sugárkezelő gépet, de legalább hat hónapba telik az üzembe helyezése. Azért tart ennyi ideig, mert állítólag egy speciális bunkert kell építeni, ahol megfelelően tárolni, illetve működtetni lehet a radioaktív szerkezetet.

Természetesen vannak más terápiás módszerek is Ugandában a rákos betegek számára. A 44 ezer nyilvántartott beteg közel háromnegyede azonban sugárkezelésre szorul. Egyébként Afrika szerte rohamosan nő a rákos megbetegedések száma azóta, hogy az átlag életkor is növekszik.

Uganda egyetlen sugárkelezlő gép, ami több évtizede gyógyította a betegeket.
Uganda egyetlen sugárkezelő gépe, ami több évtizede gyógyította a betegeket.

Uganda egyetlen sugárkezelő gépe a kampalai Mulago Kórházban működött. A szerkezet azonban már rendkívül régi és elavult volt. A kórház még adományként kapta egy jótékonysági szervezettől 1995-ben. Mivel a gép már akkor használt volt, többször is elromlott. Végül olyan szinten tönkre ment, hogy javíthatatlanná vált és ki kellett dobni. Az ugandai helyzeten az sem segít, hogy a környező országokból, Ruandából, Burundiból és Dél-Szudánból rendszeresen Kampalába utalják a sugárkezelésre és más terápiára szoruló rákos betegeket.                     

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez