Egy szaúdi nő, aki hatot hódított meg a világ hegycsúcsai közül

A szüleit sokkolta, amikor meghallották, hogy mire készül. De mára hozzászoktak. Raha Moharrak alig múlt 30, és máris olyasmivel dicsekedhet, amivel hazájában senki más a nők közül.

Ő az első szaúdi nő, aki hat hegycsúcsra jutott fel. Nem a havas-jeges hegyoldalakon készült, hanem Dzsidda mellett, a sivatagban. És még készül ma is, keményen: a hetedik csúcs várja.

Grafikai tervező, saját stúdiója van szülővárosában. Négy évvel ezelőtt nehéz időket élt meg: akkor diplomázott az Emírségekben. A szülei ragaszkodtak ahhoz, hogy költözzön haza, de ő még nem érezte késznek magát erre.

Egy nap, mikor a barátaival lógott, valaki szóba hozta a Kilimandzsárót, Afrika legmagasabb hegyét. A “hegymászás” szó magával ragadta: úgy érezte, valahogyan ebben van a titok az élete megváltoztatásához. “Valami megszállt akkor. Tudtam: meg kell másznom ezt a hegyet” – meséli az Al Riyadh című lapnak.

Amikor elmondta az édesapjának, hogy mit akar, az iszonyúan dühös lett. Még arra sem volt hajlandó, hogy elgondolkodjon az ötletről. Tudta, hogy telefonon nem győzheti meg, hát levelet írt neki. Elmagyarázta, hogy a Kilimandzsáró meghódítása mennyit dobna az önbizalmán, az akaraterején. Rendes arab lányként türelmetlenül várt a válaszra, ami három nap múlva jött. Meglepetésére pozitív volt, így útnak indult. Várta az első kihívás.

Nem volt könnyű: az időjárás pocsék volt, de sikerült. Beleszeretett a hegymászásba. Elhatározta: keményen fog edzeni, és újra belevág, de már máshol. Közben hazaköltözött.

A királyságban viszont nincsenek olyan helyek, ahol fel lehet készülni. Maradt az internet, a hegymászó-technikák leírása, felszerelés rendelése, aztán hosszú gyalogtúrák a sivatagban. Célokat tűzött ki, csak ott állt meg, ahol edzéstervében ezt saját magának megengedte, hat órákat kutyagolt tömött hátizsákkal. 

A kemény autodidakta kiképzés után meghívót kapott Rima Bint Bandar hercegnőtől. Csatlakozhatott 14 szaúdi nőhöz, akik a Mount Everest alaptáborába készültek, egy rákellenes kampány részeként. Miután visszatértek, Raha újabb éven át folytatta a kemény edzést: közben megmászta Oroszország, Dél-Amerika és az Antarktisz legnagyobbjait, és útba ejtett két vulkánt is Mexikóban.

Ma már tisztelik érte a szülei. Ami pedig a konzervatív szaúdi társadalmat illeti: a legtöbb ismerősük buzgón helyteleníti, hogy engedik a lányukat egyedül utazni és ilyen kalandokba keveredni.

“Megértem, hogy néhányan miért nem támogatnak. Tiszteletben tartom a véleményüket, és azt is, hogy elmondják, mit gondolnak. Még jól emlékszem rá, hogy a kezdetekkor hányan próbáltak elbátortalanítani.

Azt mondogatták: semmit nem érhetek el, mert szaúdi nő vagyok. De bebizonyítottam, hogy tévedtek.”

 Fotó: Saudi Gazette

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez