Végleg leszámol a benzinnel az orosz technológia?

Fotoszintézissel próbálnak energiát nyerni a Napból tudósok Oroszországban. Reményeik szerint módszerük forradalmasítja a világ energiaellátását, és nem lesz többé szükségünk benzinre.

Miközben szó szerint az orosz gazdaság egyik legfontosabb motorja a gáz és az olaj, új megoldásokon is dolgoznak az ottani szakemberek. Német, új-zélandi, kanadai és iráni tudósokkal együtt meg szeretnék szüntetni az emberiség függését a fosszilis energiahordozóktól.

A cél érdekében a Tyimirjazev Növényfiziológiai Intézetben már megtalálták azt a mangánvegyületet, amely a vizet oxigénre és hidrogénre bontja – számolt be a Russia Beyond the Headlines. Ez a természetesen előforduló katalizátor nagyon megfelelő a mesterséges fotoszintézishez, amely során a növények a napfényt 90 százalékosan tudják energiává alakítani. A napelemek hatékonysága csupán 16 százalékos.

A mesterséges fotoszintézist végző katalizátor felfedezésének köszönhetően azt gondolják a kutatók, hogy a jövőben benzin helyett folyékony hidrogénnel működnek majd az autók. Csupán egy tankolással 2.000-3.000 kilométert is meg tudunk majd tenni.

Addig azonban sok kérdésre kell még választ találni. Először meg kell állapítani, pontosan mikor és hogyan válnak el a vízmolekulák az oxigéntől a fotoszintézis során. Aztán meg kell érteni a víz oxidációjának okait is. Csak ezután lehet rátérni az ipari mennyiségű termelés kidolgozására.

Kép: pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez