Ajánlatot tett Kim Dzsong Un minisztere

Észak-Korea felhagy a nukleáris kísérletekkel és hajlandó a párbeszédre, ha az Egyesült Államok és Dél-Korea “egy időre, néhány évre” felfüggeszti évenként megrendezett közös hadgyakorlatait – jelentette ki Ri Szu Jong észak-koreai külügyminiszter az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában.

Ri megismételte Phenjan azon álláspontját, hogy az országnak joga van ellenségei nukleáris elrettentéséhez, nem lehet megfélemlíteni semmilyen szankcióval, és hogy az Egyesült Államok kényszerítette atomfegyverek kifejlesztésére.

Ez volt az első interjú, amelyet a külügyminiszter nyugati médiának adott. A beszélgetést Észak-Korea ENSZ-hez akkreditált New York-i nagykövetségén vették fel szombaton.

A külügyminiszter interjújára amerikai részről egy meg nem nevezett tisztségviselő reagált először, aki azt mondta, hogy a Dél-Koreával közös hadgyakorlatokra azért van szükség, mert Washington demonstrálni akarja szövetségesi elkötelezettségét Szöul mellett.

Ri közölte, hogy bármely nemzetközi jogvédő szervezet vizsgálhatja az észak-koreai állapotokat, de elképzelhető, hogy ezen szervezetek egyes szakértőinek a saját kockázatukra kell utazniuk az országon belül. Aki a valóságtól “teljesen eltérően” akarja beállítani az észak-koreai helyzetet, az kockáztat – szögezte le. Akit Phenjan semmiképp nem látna szívesen, az az ENSZ-nek az észak-koreai emberi jogi ügyekben illetékes jelentéstevője, Marzuki Darusman – mondta a külügyminiszter.

Darusman többször élesen bírálta az észak-koreai jogsértéseket, és kijelentette, hogy valószínűleg csak egy rendszerváltoztatás hozna megoldást az országban.

Észak-Korea bejelentette, hogy sikeres kísérletet hajtott végre egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétával, aminek révén újabb eszközre tett szert egy nagy erejű atomtámadáshoz. A dél-koreai hadsereg megerősítette, hogy Észak az előző nap keleti partjainál kilőtt tengeralattjáróról egy ballisztikus rakétát.

A rakéta mintegy 30 kilométer távolságra repült el – közölte egy szöuli védelmi minisztériumi tisztségviselő, hozzátéve: nem biztos, hogy a kísérlet sikeres volt.

A KCNA észak-koreai hírügynökség jelentése szerint a kísérletet személyesen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető irányította.

Az Egyesült Államok stratégiai parancsnoksága közölte, hogy észlelte az észak-koreai rakéta elindítását, és nyomon követte röppályáját, de a rakéta nem jelentett veszélyt Észak-Amerikára. A washingtoni külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy ballisztikusrakéta-kísérleteivel Phenjan egyértelműen megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát.

A tárca azt is tudatta, hogy a rakétakilövés miatt korlátozásokat rendelnek el a New Yorkban tartózkodó, az ENSZ fenntartható fejlődésről szóló konferenciáján részt vevő észak-koreai külügyminiszterrel szemben. A tárcavezető és küldöttsége emiatt nem mozoghat szabadon, csak azokat a helyeket látogathatja meg, amelyeket az ENSZ-beli programjához kapcsolódóan feltétlenül szükséges felkeresnie.

Franciaország felszólította az Európai Uniót, hogy vezessen be további szankciókat Észak-Korea ellen, ha Phenjan valóban elindított egy ballisztikus rakétát.

Szakértők felhívták a figyelmet: Phenjan már egy ideje kísérletezhet azzal, hogy vízről vagy víz alól indítható rakétát fejlesszen ki. Biztonságpolitikai elemzők rámutattak, hogy rendkívül nyugtalanító, ha Észak-Korea ilyen technológia birtokába jutott, mert a víz alatti rakéták esetében a kilövés előkészületeit sokkal nehezebb idejekorán észlelni, mint a szárazföldi rakétáknál.

Észak-Korea január elején immár negyedik kísérleti atomrobbantását hajtotta végre, egy hónappal később pedig műholdat állított pályára ballisztikus rakétával. Emiatt a nemzetközi közösség minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket rendelt el Phenjannal szemben. Ezt követően Phenjan többször lőtt ki rövid hatótávolságú rakétákat a tenger irányába.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez