Ruandai kalandok – fotókiállítás Kigaliban

Daniel, egy helyi fiatal fotós, aki egyébként a hotel recepciósa elhívott a barátai képeiből csütörtök este megrendezésre kerülő kiállításra.

Mivel nem jártam még helyi művészek munkáit bemutató eseményen, szívesen fogadtam az invitálást. A „The Journey”, azaz „Az utazás” elnevezésű kiállítás helyszínéül a Kigaliban található Goethe Intézet szolgált, amiből ki is következtethető, hogy a német szervezet, valamint a Kwanda Művészeti Alapítvány támogatta. A két szervezet elmúlt hónapokban megtartott fotós workshopjainak eredményeiből, összesen nyolc ruandai fiatal munkáiból láthatnak válogatást az érdeklődők a hónap végéig.

 

Jacques.
Jacques.

A képek kétségtelenül gyönyörűek, bekeretezve és projektoros kivetítőn keresztül is megcsodálhatók. A megnyitón az esemény kurátora, a „főfotós” Jacques mondott beszédet, akiknek munkásságát utcai, árva gyermekek ihlették. A témaválasztás nem véletlen, hiszen ő maga is rendkívül szegény családban nevelkedett, ám szerencsére sikerült kitörnie a nehéz sorsból. Jelenlegi munkássága mellett pedig a két említett intézettel kooperálva hátrányos helyzetű, tehetséges ruandai fiatalok számára szervez ingyenes, fotózással kapcsolatos oktatást.

Jennifer.
Jennifer.

A nyolc fiatal fotósból kettő volt lány. Mivel gender témában kutatok, nem tudtam megállni, hogy megkérdezzem a lányokat, mégis látnak-e különbséget a női és a férfi fotósok között. Jennifer elmondása szerint lényegesen alacsonyabb a női fotósok aránya Ruandában. Ám nem csak számszerű eltérésnek lehetünk tanúi. Amint említette, a társadalmi nemek közötti egyenlőség okán egyre több lehetőség van a lány fotósok számára is. Ám például még mindig sokan meglepődve fogadják a női fotósokat, illetve bizonyos helyzetekben az emberek, akikről a képek készülnek, könnyebben fejezik ki a fotózással való egyet nem értésüket a nők felé. Néha tehát kicsit veszélyesebb a női fotósok élete. Tekintettel viszont a kormány nők emancipációját elősegítő programjaira a lány fotósok kevésbé színvonalas munkával is képesek egy-egy pályázat elnyerésére, pusztán női mivoltuk miatt.

Nicole.
Nicole.

Bagi Judit

A szerző ruandai kutatóútjának támogatói:

támogatói logok

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez