Hivatalos: Kihaltak a tigrisek Kambodzsában

Egykoron még a tigrisek uralták Kambodzsa gyönyörű erdőit, de mára már egyetlen darab sem marad belőlük. Ez az orvvadászoknak köszönhető, akik egyáltalán nem törődtek a faj fenntartásával, sokkal inkább annak kilövésével voltak elfoglalva, hogy busás haszonra tegyenek szert. A kambodzsai kormány azonban nem adja fel. Célul tűzte ki, hogy ismét a tigrisek legyenek az erdők urai.

Utoljára 2007-ben sikerült rejtett kamerával lefilmezni egy indokínai tigrist Kambodzsa keleti tartományában, Mondulkiriben, ahol a fajta őshonos állatnak számított. Azóta azonban egyetlen példányt sem sikerült felkutatni, ezért hivatalosan is kihaltnak nyilvánítottak a ragadozó nagymacskát a délkelet-ázsiai országban.

Az indokínai tigrisek kihalásának az oka elsősorban az orvvadászat. A WWF szerint az orvvadászok nemcsak a tigriseket lőtték ki, hanem a zsákmányuknak számító különböző állatokat is. Szóval nem elég, hogy vadásztak rájuk, még a élelmüket is elvették tőlük, ami miatt esélyük sem volt a túlélésre. A tigrisek eltűnéséhez nagyban hozzájárult az is, hogy Kambodzsában a hatóságok sem voltak a helyzet magaslatán, hogy közbelépjenek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A kambodzsai kormány azonban nem adja fel, és egy tervet is készített annak érdekében, hogy külföldről hozott tigriseket telepítsenek a vadonban. Az illetékesek pedig már fel is vették a kapcsolatot malajziai, indiai és thaiföldi partnereikkel, hogy két hím és hat nőstény tigrist vásároljanak. Ennek a nyolc tigrisnek lesz a feladata, hogy újra benépesítsék Kambodzsa erdőit. A projekt megvalósítására pedig 20, vagy akár 50 millió dollárt is hajlandóak kifizetni a kambodzsaiak. A tigrisek számára természetesen egy jól védett és minden igényt kielégítő helyet is keresnek, ahol biztonságban élhetik életüket és szaporodhatnak. Ennek érdekében külön fegyveres őrök is vigyázni fognak majd rájuk, hogy még véletlenül se essenek az orvvadászok prédájává.

Kambozsa a világ egyik legszebb országa, véres történelemmel a hátamögött.
Kambozsa a világ egyik legszebb országa, véres történelemmel a háta mögött.

Sajnos egész Ázsia-szerte kihalás veszélyezteti a tigriseket. Az orvvadászok a távol-keleti, főként a kínai feketepiac számára gyilkolják le őket, hogy csontjaikból tradícionális kínai gyógyszereket gyártsanak, melyeknek gyakorlatilag semmilyen hatásuk nincs. Soka kínai és más távol-keleti országban azonban nagyon sok ember meg van győződve arról, hogy a tigriscsontokból készült „gyógyszereknek” potencianövelő hatásuk van. Emellett bundájukra is nagy a kereslet, ami komoly haszonnal kecsegteti az orvvadászokat. A másik hatalmas probléma, hogy sok országban, főként Indiában gyakorlatilag irtják az erődöket. India ugyanis hatalmas népességrobbanáson megy keresztül, főként a vidéki, elmaradott területeken. A helyiek ezért kénytelenek kivágni az erdőket, hogy építkezzenek, teret nyerjenek maguknak és termőföldjeiknek. A tigrisek természetes lakhelye tehát vészesen szűkül, ezért gyakran kénytelenek lakott területeken portyázni, ami rendszerint a kilövésükkel jár.

Az érintett országok kormányai azonban elhatározták, hogy nem engedik kipusztulni ezeket a csodálatos állatokat. 2010-ben egy közös projektet is indítottak annak érdekében, hogy 2022-re megduplázzák tigrispopulációk számát. Ennek érdekében pedig évente konferenciákat és találkozókat is szerveznek, hogy tapasztalatokat és tudást cseréljenek. Jelenleg Oroszország, Banglades, India, Indonézia, Laosz, Bhután, Malajzia, Miamar, Nepál, Vietnám és Thaiföld dolgozik a legbuzgóbban a tigrisek megmentésén.

képek:Wikipedia

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez