Csak feketében és csak szakállban – nem buli az esküvő Moszulban

Ahhoz, hogy megnősülhessen, Adel Szaednek három egész hónapot kellett várnia. Ezt nem mondja ki törvény vagy bármi más rendelet, azt viszont igen, hogy szakáll nélkül nincs esküvő. Ahhoz meg, hogy kellően hosszúra nőjön a szakálla, ennyi idő kell. Ugyanez a helyzet az eküvői tanukkal is.

A házassági szerződést az Iszlám Állam uralta iraki városban, Moszulban csak az ISIS által kijelölt bíró hitelesítheti. Ő meg csak akkor kész erre, ha a pár mindenben eleget tesz a saria előírásainak – úgy, ahogy azokat az Iszlám Állam értelmezi. Így hát megkövetelik, hogy a ceremónián minden férfi résztvevő az igaz hit jeleként teljes szakállt viseljen – írja a Niqash iraki hírportál. Nemcsak a vőlegény és két tanúja, de az a férfi rokon is, aki a menyasszonyt kíséri.

Ha minden rendben ezzel, akkor jöhet maga az esküvő. A bíró megkérdezi a vőlegényt, hogy akarja-e a házasságot. Ha igen, akkor megkérdezi a nő gyámját is. A menyasszonynak, aki testét és arcát eltakaró fekete nikábban, fátyolban van jelen, senki nem tesz fel kérdést.

Ha a két férfi egybehangzóan felelt, a bíró néhányszor elismétli az Iszlám Állam jelmondatát, aztán a lepecsételt, aláírt szerződéssel kész is a házasság. Amikor az ifjú pár hazatért, Adel azt mondta újdonsült feleségének: úgy érzi, mintha az ISIS-nek esküdött volna hűséget, és nem neki.

Esküvői buli nincs: az iszlamisták betiltották a lakodalmat, nyugati csökevény az szerintük. Az ilyenkor szokásos autós örömmenet is tilos, akárcsak az ifjú pár fotózása. Ünnepi ebédet azért kaphatnak a vendégek, de ez is egyre ritkább: élelmiszerhiány van Moszulban, meg munkanélküliség.

Az iraki város csaknem két éve van az iszlamisták kezén. Akik feloszlatták a polgári bíróságokat, tagjaikat istenkáromlással vádolták meg, és eltiltották a hivatásuk gyakorlásától. Bezárták a jogi kart is az egyetemen. Az iraki jogrendszer helyét átvette a vallási.

A házasságkötésekre hét bíróságot jelöltek ki. Ezekben saria-szakértők ügyelnek arra, hogy minden rendben legyen. Ha pedig később házasságtörés gyanúja lépne fel, akkor is ők az illetékesek. Ők szabják ki a büntetést, ami néha a legszigorúbb: halálra kövezés.

De vannak persze más szabályok is. Például egy lánynak nem kell feltétlenül elérnie a pubertáskort ahhoz, hogy férjhez adják. Ha még nincs 10 éves, akkor egy bíró vizsgálja meg, hogy alkalmas-e a házasságra. Moszulban most a fiúk is házasodhatnak kiskorúként, ha fizikailag megfelelőnek találtatnak erre, és képesek eltartani egy családot.

A menyasszonyi ruháról már szóltunk: ez a mindent takaró nikáb. De a vőlegényre is vonatkoznak előírások: hosszú, kívül hordott ing és buggyos nadrág. Ahogy a harcosok ezt szeretik. Meg a hosszú szakáll.

Ha egy pár nem az ISIS bíróságán kötött házasságot, akkor nem is kötött. Viszont ha mégis együtt él, akkor büntethető. A Hiszbah, az Iszlám Állam erkölcsrendőrsége ellenőrzi is ezt. Az utcákon bármikor elkérhetik az igazolást az együtt sétáló férfiaktól és nőktől arról, hogy rokonok vagy házastársak-e. Ha nem, vagy éppen nincs náluk a papír, akkor baj van.

Ha pedig egy nő terhes vagy szül, akkor sem maradhat otthon a házassági szerződés. Bizonyítani kell, hogy nem “törvénytelen” kapcsolatból származik a gyerek. Aki után egyébként keményen megadóztatják a szülőket. A kisfiúkért 23 ezer forintnyi összeget kell fizetni, lányok után ennek a felét.

Sok fiatal pár már azon aggódik, hogy mi lesz, ha Moszulból kiűzik az Iszlám Államot. Akkor ugye a mostani házasságkötésük aligha lesz érvényes. Irak pedig azért még elég konzervatív hely ahhoz, hogy enélkül éljenek együtt, vagy házasságon kívül születettnek számítsanak a gyermekeik.

Az iraki hatóságok várhatóan el fogják fogadni ezeket a házasságokat, ha azok az iraki polgári normáknak megfelelnek. Például ha közös megegyezéssel köttettek, vagy nem 10 éves a menyasszony, esetleg nem az első feleség beleegyezése nélkül vett el másodikat valaki – véli egy moszuli jogász. Viszont mindenképpen kapnak majd új házassági anyakönyvi kivonatokat azok, akiknek most csak az ISIS pecsétje jutott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez