Fej nélküli holttestet találtak a Fülöp-szigeteken

Az Abu Szajjaf iszlamista terrorszervezet felszámolását ígérte Benigno Aquino Fülöp-szigeteki elnök szerdán, közben törvényszéki szakértők azt próbálják kideríteni, hogy a lefejezett kanadai túsz holttestét találták-e meg helyiek az ország déli részén.

Hétfőn vált ismertté, hogy a terrorcsoport lefejezte egyik kanadai túszát. A hadsereg tájékoztatása szerint egy levágott fejet találtak a félreeső Jolo-szigeten, öt órával azután, hogy lejárt az iszlamista fegyveresek által szabott határidő a négy túszukért követelt váltságdíj kifizetésére.

A négy túsz – két kanadai férfi, köztük a feltételezések szerint megölt John Ridsdel, valamint egy norvég férfi és egy Fülöp-szigeteki nő – korábban egy videofelvételen arra kérte családját és kormányaikat, hogy érjék el valahogy szabadon engedésüket. A hadsereg szerint az Abu Szajjaf tagjai korábban azzal fenyegetőztek, hogy lefejezik egyik túszukat, ha nem kapnak értük fejenként 300 millió Fülöp-szigeteki pesót (mintegy 1,7 milliárd forint). A terroristák eredetileg egymilliárd pesót követeltek a túszokért, akiket tavaly szeptemberben hurcoltak el egy Samal szigetén lévő luxusüdülőből.

Justin Trudeau kanadai kormányfő élesen elítélte Ridsdel kivégzését. Közölte: telefonon tárgyalt Benigno Aquino elnökkel egy, az emberrablók elleni lehetséges akcióról, valamint törvény elé állításuk lehetőségéről.

Aquino egyébként szerdán egy közleményében hangoztatta, folyamatban van egy katonai művelet az iszlamista szervezet megsemmisítésére. Kijelentette, az akciónak lehetnek áldozatai, de a legfontosabb, hogy semlegesítsék a terroristákat. A többségében keresztények lakta Fülöp-szigeteken tevékenykedő, iszlamista Abu Szajjaf hírhedt brutalitásáról: emberrablások, kínzások, lefejezések és robbantások írhatóak a számlájára.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez