Bűzlik a főváros, Nazarbajev kiakadt

Gőzerővel folyik a munka a kazah fővárosban, hogy káprázatos világkiállítást rendezzenek jövőre. Viszont van egy kellemetlen probléma, amit már jó ideje képtelenek megoldani.

Évek óta kellemetlen szagok terjengnek Asztanában tavasszal. A bűzt a közeli szennyvíztisztítóban (Taldikol) télen felgyülemlő mocsárgáz okozza. Bár a probléma megoldására már évekkel ezelőtt felszólította a főváros vezetését Nurszultán Nazarbajev elnök, Asztana ma is bűzlik.

Megelégelte a helyzetet az idős elnök és nemcsak rendreutasította, de meg is fenyegette a jelenlegi polgármester-helyettest, Szergej Horosint és főnökét Adilbek Dzsakszibekovot, amikor utóbbi a munkafolyamatról tájékoztatta:

„Dolgozol, de semmit nem csinálsz. Bűzlik. Ha az idén nem oldjátok meg, Horosinommal együtt jurtába raklak és a Taldikol mellett fogtok lakni. Hat milliót költöttünk. Semmit nem csináltatok”

– idézte Nazarbajev szavait a tengrinews.kz hírportál. Végül a kirohanás célpontja közölte az elnökkel, hogy az idén egyszer s mindenkorra leszámolnak a problémával.

A tavaly Milánóban rendezett világkiállítást követi majd jövőre az asztanai, amely nemcsak Kazahsztán, de egész Közép-Ázsia első ilyen eseménye lesz. Bár csak júniustól szeptemberig tart majd, a tervek szerint legalább 3 millió résztvevőre számítanak.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez