Nagyvárad a szecesszió városa – sokkal több mint gondolnád

Ez volt a szlogenje a várost bemutató prezentációnak, amelyet az Eiffel bisztróban tartott magyarországi képviselője a Turizmus Kft. A cég PR igazgatója, Kenderesy Nadin üdvözölte a vendégeket és rögtön átadta a szót Nagyvárad alpolgármesterének, Huszár Istvánnak.

Az alpolgármester rövid beszédében kiemelte, hogy városuk autóval 30 percnyire van testvérvárosuktól, Debrecentől. Nagyon sokat tettek az elmúlt években a város szépítéséért és nagyon bíznak benne, hogy a mostani körülbelül 1.300.000 vendégéjszaka tartósan évi 20 százalékkal emelkedni fog.

A Turizmus Kft PR igazgatója Kenderesy Nadin
A Turizmus Kft PR igazgatója Kenderesy Nadin

Több mint 900 éves városuk minden utazónak tud nyújtani valami izgalmasat, de erről már az esemény fő előadója az Oradea Tourism igazgatója, Mihai Jurca beszélt prezentációjában.

Az Oradea Tourism igazgatója, Mihai Jurca
Az Oradea Tourism igazgatója, Mihai Jurca

Az érdekes előadásában bemutatta Ady Endre és Szent László városát. Mesélt a fesztiválokról, melyek jó részét a Várban tartják, a színházról, ahol szeptemberenként nemzetközi fesztivált tartanak és ahol magyar és román nyelvű előadások is láthatók, a hamarosan megnyíló Nymphea Aquaparkról és a tradicionális város közeli Félix fürdőről.

Nagyvárad alpolgármestere,  Huszár István
Nagyvárad alpolgármestere, Huszár István

A belváros épületei közül kiemelkedik a szecesszió remeke, a Fekete Sas palota. Az 1908-ban megnyílt épületet Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte. Y alakú üvegezett passzázsát a milánói Galleria Victor Emanuelle ihlette. Ma ez a városközpont egyik legkedveltebb szórakozóhelye, tele bárokkal, kávéházakkal, pubokkal.

n2

Az 1904-ben felavatott Városháza melletti Tűzoltótorony tetejére 250 lépcsőfok vezet fel, viszont a látvány megéri a a fáradtságot – az egész belváros látható az 50 méteres kilátóból.

n1

Nagyon jelentős az egyházi turizmus is a városban, ahol rengeteg templom található, többek közt a Holdas templom és a Szent Miklós székesegyház.
A település legmagasabb pontja a Kálvária domb, ahová kellemes sétával lehet feljutni a központból. Az itt található Gombából az egész város belátható.

Nagyváradon nagyon sok szállás várja a vendégeket az ötcsillagos DoubleTree by Hilton-tól kezdve a barátságos panziókig. Az éttermek kínálatában megtalálhatóak a magyar és a román ételek. Az elmondottak és látottak alapján a város valóban izgalmas célpont lehet akár egy hétvégi utazásra is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez