Érettségi – máshol hogyan csinálják?

A legtöbb helyen van, de akad jópár ország, ahol már eltörölték. Ahol van, ott is különféle módon történik. A középiskolát lezáró vizsgasorozat, az érettségi már több mint 200 éves múltra tekint vissza.

A kanadai diákokat joggal irigyelhetik a most ballagók. Ők megúszták a nagy stresszt, azt, hogy egymást követő vizsgákon kelljen számot adniuk arról, mit is tanultak a középiskolában. Ők már évek óta szorgosan gyűjtögetik a kreditpontjaikat, és ha ezt sikeresen teszik, megkapják a papírt a tanulmányaik lezárásáról. De nincs érettségi vizsga Svédországban és újabban Ukrajnában sem: ott is csak bizonyítványt nyújtanak át a tanulóknak arról, hogy befejezték a középiskolát. Az Egyesült Államokban pedig egyetlen dolgozatot kell megírni. Ezt úgy hívják, hogy Scholastic Apitude Test, és egyrészt a konkrét tudást méri, másrészt pedig azt, hogy milyen az íráskészsége és a logikája a vizsgázónak. Erre nem kiöltözve mennek a diákok, mint nálunk. Többnyire farmerben-pólóban ülnek be, viszont egy ceruzán kívül mást nem vihetnek magukkal, mindenféle segédeszköz tilos.

Ott viszont, ahol működik a miénkhez hasonló rendszer, nagyon változatos a kép. Vannak olyan országok, ahol független bizottság előtt kell vizsgázni, például Dániában, Japánban, Törökországban vagy Mexikóban, és van, ahol teljesen az iskolára bízzák a dolgot – így van Oroszországban vagy Németországban is. Hollandiában hibrid rendszer működik: ott belső és külső vizsgát is tesznek az érettségizők.

A tantárgyak is országról országra változnak. Olaszországban évente dönti el az illetékes miniszter, hogy milyen tárgyból kell írásbelizni, és ha a vizsga jól sül el, a diák már mehet is az egyetemre. Angliában a minősítővizsgákon angolból, matematikából, történelemből és idegen nyelvből kell megfelelni, míg mondjuk Svájcban olyan praktikus és mai tárgyakból is, mint a közgazdaság vagy szociológia.

Van, ahol három, van, ahol négy tárgyból kell vizsgázni. A legkorábban talán a franciáknál dől el, hogy ezek mik lehetnek: ott már a középiskola első évében kell szakosodni, természettudományra, közgazdaságtanra, bölcsészetre vagy társadalomtudományokra. És ha valaki döntött, nincs apelláta: nem nagyon van átjárás a területek között. Ha természettudományt választottál, az elején, akkor abból is érettségizel.

Botrány sok helyen van a központi érettségik körül. Oroszországban például alig múlik el év enélkül. Tavaly az orosz nyelv és irodalom vizsgakérdései és a rájuk adandó válaszok (!) kerültek ki időnap előtt a netre. Nagy az ország, a távol-keleti területen jóval előbb kezdődött a vizsga, így a régiók közötti többórás időkülönbség miatt a közép-oroszországi érettségiző diákok szinte készen kapták a megoldást. Amit egyebek között az orosz Facebookon, a V Kontaktye nevű népszerű közösségi oldalon tették egyesek elérhetővé. Itt aztán később zárolták az elérhetőséget, Dmitrij Medvegyev kormányfő pedig azt javasolta, hogy semmisítsék meg a kiszivárogtatók érettségi eredményét.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez