Újra elindultak Moszkvából Berlinbe az Éjjeli Farkasok

Második alkalommal is elindultak Moszkvából Berlin felé pénteken a második világháborúban aratott győzelem évfordulója alkalmából a Kreml-barát Éjjeli Farkasok motoros csoport tagjai.

A motorosok Fehéroroszországon, Lengyelországon, Szlovákián, Ausztrián és Csehországon áthaladva terveznek május 9-re eljutni a német fővárosba. Útjuk során és végállomásukon is koszorúzással terveznek megemlékezni náci mészárlások áldozatairól és jelentős szovjet katonai győzelmekről.

Provokációnak tartották a lengyelek

Tavaly az előző lengyel kormány miniszterelnöke, Ewa Kopacz provokációnak minősítette az orosz motorosok vonulását. Berlin, Varsó és Prága 2015-ben vízumügyi és határőrizeti eszközökkel fejezte ki a vonulással szembeni rosszallását. A lengyel külügyminisztérium csütörtökön közölte a varsói orosz nagykövetséggel, hogy nem engedi az ország területén áthaladni a motorosokat. Az orosz diplomáciai tárca pénteken “különösen cinikus és rosszindulatú gesztusnak” minősítette a lengyel döntést, amelynek célja Moszkva szerint az orosz-lengyel kapcsolatok rontása. A moszkvai lengyel nagykövetet a nap folyamán bekérették az orosz külügyminisztériumba.

A győzelem útjának tartják az oroszok

Az orosz külügyi állásfoglalás az emléktúrát indított csoportot Oroszországi Motorsoknak nevezte, a Nagy Honvédő Háború lezárásának 71. évfordulójáról megemlékező vállalkozásukat pedig A győzelem útjainak.

A motoros konvojt vezető Andrej Bobrovszkij a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak pénteken elmondta: ha a lengyel határon a május 1-re tervezett érkezésükkor feltartóztatnák őket, Szlovákia felé veszik majd az irányt. Reményét fejezte ki, hogy Varsó a tavalyinál nagyobb megértés tanúsít.

Nem felhőtlen a viszony

Moszkva és Varsó között egyébként az utóbbi időben kiéleződött a viszony amiatt, hogy Lengyelországban idén féltucatnyi alkalommal rongáltak meg szovjet katonai emlékműveket.
Az orosz külügyminisztérium szerdán a wroclawi temető meggyalázását követően hivatalos bocsánatkérésre, a tettesek felelősségre vonására és az emlékhelyek helyreállítására szólította fel a lengyel kormányt.

A motorosklub tagjainak az orosz külügyminisztérium segített a schengeni vízum beszerzésében, és emléktúrára az ortodox egyház is áldását adta. Alekszandr Zaldosztanov, a “farkasok” elnöke azonban nem vehet rész a vonuláson, mert az EU-szankciók őt személyesen is érintik, ezért nem kaphatott beutazási engedélyt.

Moszkvából pénteken 30 motoros indult el, de a konvoj létszáma a Rosszija 24 tudósítása szerint a Berlinig csatlakozókkal együtt akár kétezerre is felduzzadhat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez