Merényletek Bagdadban: a célkeresztben síita zarándokok

Tizennégy ember meghalt és többtucatnyian megsebesültek hétfőn Bagdadban és külvárosaiban elkövetett három pokolgépes támadásban, az áldozatok között sok a síita zarándok.

A legnagyobb robbanást egy gépkocsiba rejtett pokolgép okozta a főváros déli Szadíja negyedében. Itt 11-en haltak meg, és harmincan megsebesültek. Többen közülük zarándokok voltak, akik a főváros észak részén lévő Kadimíja szentélyhez igyekeztek, ahol Mussza al-Kadím imám, Mohamed unokájának sírja található. Egyes hírek szerint öngyilkos merénylő robbantotta fel magát autójában, mások szerint távirányított pokolgép lépett működésbe, amikor elhaladtak a gépkocsi mellett síita zarándokok.

A másik pokolgépes támadás a Bagdadtól 25 kilométerre északra lévő Tarmíja elővárosban történt, ott ketten haltak meg és hatan megsebesültek. Út mentén elhelyezett pokolgép lépett működésbe a fővárostól 30 kilométerre délre fekvő Halísza városában, és kioltotta egy ember életét, kettőt pedig megsebesített.

Egyelőre senki sem jelentkezett a merényletek elkövetőjeként, de az ilyen, síiták elleni támadásokat általában az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet emberei hajtják végre.

Képünk illusztráció, egy tavalyi bagdadi robbantás helyszínén készült.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez