Az új iráni parlamentben több lesz a nő, mint a pap

Még ebben a hónapban leteszik az esküt a múlt hét végén megtartott második választási forduló után az új iráni parlament tagjai. Akik között az Iszlám Köztársaság történetében, vagyis 1979 óta most először több a nő, mint az egyházi személy.

A hét végén ismertették a hivatalos végeredményt a második forduló után: Hasszán Róháni elnök és szövetségesei, a reformerek és a mérsékeltek győztek. Együttesen több képviselőt adnak, mint konzervatív ellenlábasaik, sok keményvonalas politikus elveszítette képviselői székét.

A második fordulót követően vált világossá, hogy összesen 17 nőből lesz most törvényhozó a 290 tagú madzsliszban. És az is most derült ki, hogy papból ennél kevesebb jutott be. Sőt: 1979 óta minden eddiginél kevesebb. Akkor, az iszlám forradalom utáni első törvényhozásnak 164 egyházi személy volt a tagja. De aztán a számuk folyamatosan csökkent: a második választáson, 1980-ban 153-an jutottak be, aztán a harmadikon már csak 85-en, a negyediken 67-en, az ötödiken 52-en. A most leköszönő parlamentben már csak 27-en voltak, most pedig 16-an lesznek – ebből 13 konzervatív, három reformer.

A 17 nőnek viszont szinte mindegyike Róháni koalíciójának tagja. Eddig a csúcs a nők számát illetően 14 volt a parlamentben.

Mindent összevetve: a májusban felesküdő új iráni törvényhozásban 133 reformpárti képviselő lesz, míg a konzervatív padsorokban 125-en ülnek majd. A maradék székeket függetlenek és a kisebbségek képviselői foglalják el.

Az új törvényhozás erősítheti Róháni nyitási politikáját. Az elnök 2013-as hatalomra jutása óta próbálja megtörni az ország nemzetközi elszigeteltségét, modernizálni a gazdaságát. Ennek nagy lökést adott, hogy tavaly év végén sikerült megegyezni a nemzetközi közösséggel az iráni atomprogram felügyeletéről, és ennek fejében a Nyugat feloldotta a gazdasági szankciókat.

A helyzet azonban korántsem egyszerű: a legfőbb hatalom továbbra is a konzervatív vallási vezető, Ali Hamenei ajatolláh kezében van. Ő és befolyásos szövetségesei pedig ahol tudják, megpróbálnak gátat vetni a nyitásnak és a reformoknak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez